KO 20-METRSKA JADRNICA POSTANE UČILNICA NA PROSTEM: Koprski učenci in dijaki okusili moč jader Zelene akademije

Koper

Zelena akademija nadaljuje s širjenjem svojega poslanstva, to je ozaveščanja mladih o problematiki onesnaževanja morja, predvsem s kosovnimi, plastičnimi odpadki. 20-metrska jadrnica CleanSport one je tako v minulih dneh gostila učence tretjega letnika ekonomske gimnazije (SEPŠ Koper) in dva razreda petošolcev Osnovne šole (OŠ) Koper.

"To je program ozaveščanja o skrbni in odgovorni rabi obale in morja, da se plastično embalažo pravilno odvrže v smeti, ne pa na tla ali v morje. Zaenkrat apeliramo na prebivalce Obale, predvsem na mladino – šolarje, dijake, študente, da se soočijo s stanjem," je povedal predstavnik Zelene akademije Jure Orel.

Znotraj projekta Zelena akademija najprej povabijo učence k čiščenju obale, drugi del dneva pa preživijo na jadrnici. Na tej "predavalnici na morju" mladi dobijo dodatne informacije o tem, kako lahko sami prispevajo k ohranjanju čistega morja. "Sčasoma nameravamo projekt razširiti na širše območje Slovenije," dodaja Orel.

Ravnateljica SEPŠ Koper Breda Švara, ena od koordinatoric projekta, je o izkušnji dijakov na jadrnici Zelene akademije povedala: "Dve skupini dijakov 3. A in B Ekonomske gimnazije, ki so 11. septembra kot prvi okusili moč jader in si pri tem ogledali dinamično slovensko obalo, sta bili navdušeni tako nad velikostjo kot hitrostjo jadrnice, predvsem pa nad morskim pogledom na Koprski, Izolski in Tržaški zaliv ter njihovimi klifi. Spoznavanje geografije, zgodovine, ekologije, biologije ... na 20-metrski jadrnici je za vse udeležene nova in pozitivna izkušnja."

Naslednji bosta predavalnico na morju 26. septembra okusili drugi dve skupini maturantov SEPŠ Koper, ki jih čakajo "morske vaje" kot priprava na maturo iz geografije. "Vsekakor bo to nekoliko drugačen, osebno pa mislim, veliko bolj zanimiv pouk kot v šolskih klopeh," dodaja Švara.

Programa se je do sedaj udeležilo prek sto mladih. V septembru in začetku oktobra pripravljajo še tri termine s petošolci OŠ Koper in en termin z dijaki SEPŠ Koper.

Deli novico: