KLAKOČAR ZUPANČIČ OSTAJA PREDSEDNICA DZ: "Tega filma Janez Janša ne bo videl"

Slovenija

Urška Klakočar Zupančič ostaja predsednica DZ, o tem danes na seji sveta Gibanja Svoboda sploh ni bilo govora, je po seji dejal prvak stranke Robert Golob. Se pa "zaradi preobremenjenosti" umika z mesta podpredsednice stranke. Golob je ocenil še, da je čas, da se preveri uresničevanje koalicijskih zavez in opravi razpravo o rekonstrukciji vlade.

Klakočar Zupančič je v izjavi za medije pojasnila, da se je za odstop z mesta podpredsednice Gibanja Svoboda odločila po tehtnem premisleku. Odločitev je sprejela iz osebnih razlogov, saj ji opravljanje funkcije predsednice DZ jemlje ves njen čas. "Kot predsednica DZ si ne želim, da ta funkcija postane torišče sporov ali lansiranja kakšnih razkolov," je poudarila in dodala, je stranka enotna, prav tako poslanska skupina Svoboda.

Na mesto podpredsednice Gibanja Svoboda so danes imenovali poslanko Saro Žibrat. Ta je povedala, da je izjemno hvaležna, da je predsednik stranke prepoznal njeno dosedanje delo in da je prejela soglasno podporo. "S tem pridobivamo glas tudi mladi, še posebej pa moja pomurska regija," je dejala.

Na vprašanje o informacijah, ki so zaokrožile v javnosti o tem, da je Golob Klakočar Zupančičevo pozval k odstopu z mesta predsednice DZ, je Golob dejal, da se včasih vpraša, kje mediji dobijo informacije. "Tudi o mojem odstopu sem jaz že dostikrat bral v medijih, ampak tega filma Janez Janša ne bo videl," je dejal.

Po njegovih besedah je bilo sporočilo današnje seje sveta namreč jasno: "Ostajamo trdni in enotni, zato, ker vemo, zakaj smo tukaj, ker nismo zaradi sebe, ampak smo zato, da uresničujemo voljo volivk in volivcev in ne bomo dovolili, da bi kdorkoli kot posameznik rušil stranko, ki je v resnici odpeljala Janeza Janšo iz oblasti."

Ob tem je Golob povedal tudi, da je svet brez glasu proti odločil, da poslanko Mojco Šetinc Pašek in bivšega poslanca LMŠ, v tem mandatu pa svetovalca v kabinetu Klakočar Zupančičeve Roberta Pavšiča izključijo iz stranke. Šetinc Pašek in Pavšič za zdaj na vprašanja o njunih nadaljnjih korakih še nista odgovorila.

Je pa Pašek Šetinc povedala, da z razlogi za izključitev ni seznanjena. Stranka ji bo razloge za izključitev navedla v elektronski pošti, ob tem pa ima možnost pritožbe v osmih dneh, je dejala. "Če je razlog za mojo izključitev moja izjava glede politične odgovornosti in integritete, je zelo zanimivo, da ta stranka in njen predsednik teh vrednot z mano ne delita," je dodala. Na vprašanje, ali bo zapustila poslansko skupino Svoboda, pa je odgovorila, da tega še ne ve.

Na dodatna vprašanja o razlogih za izključitev omenjenih članov, je Golob odgovoril, da "se natančno ve, na kateri gol je treba streljati, ko začneš zabijati avtogole, pa v ekipi nimaš kaj več iskati".

V zadnjem času so po njegovih besedah v Gibanju Svoboda ugotovili, da je o stranki krožilo veliko zlonamernih dezinformacij. Deležni so jih bili tudi mediji, tudi glede pričakovanj od današnje seje sveta stranke. "Čudim se, kako je možno, da je medijska realnost tako daleč od dejanskega stanja, ne samo v Svobodi, ampak še kje drugje," je dejal premier.

V stranki so danes razpravljali tudi o tem, da je prišel čas za preverjanje uresničevanja koalicijskih zavez, pa tudi za začetek razprav o rekonstrukciji vlade. Na to temo se bo Golob po praznikih sestal s predsednico SD Tanjo Fajon in koordinatorico Levice Asto Vrečko.

Na dodatno vprašanje je odgovoril, da je pri rekonstrukciji vlade odprto vse, pri tem pa bo pomembno, ali so bili učinkoviti pri izpolnjevanju koalicijskih zavez, ki so jih dali volivcem.

Dopušča tudi možnost "radikalnega zmanjšanja števila ministrstev". V zadnjem letu, še posebej ob poletnih ujmah, so namreč ugotovili, da medresorska usklajevanja med velikim številom ministrstev postanejo cokla za učinkovitost delovanja vlade. "Veliko število je vse, kar je večje od 12," je pristavil.

Stranka je danes sicer začela tudi postopek evidentiranja kandidatov za evropske volitve. V stranki imajo ambiciozne cilje, zato na listo nameravajo vključiti najboljše kandidate, prav tako se zavedajo, pomembnosti evropskih volitev - ne le z vidika evropske agende, pač pa tudi z vidika preizkušanja zaupanja ljudi v stranko Gibanje Svoboda, je poudaril.

Da Gibanje Svoboda ostaja enotno, sta v izjavah poudarila tudi predsednica sveta stranke Nataša Avšič Bogovič in vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic. Prva je poudarila, da so na seji sveta stranke izražali jasna stališča, ki so vodila k krepitvi notranjega duha in enotnosti, drugi pa je povedal, da je demokracija v stranki enotna in živi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  24 .10. 2023 ob  23: 46
Kaj pravijo une dve naše posranke (Kozlovič in Čalušić)? Sej jim zdi vse OK kar se dogaja? Bojo tiho ali bojo kaj pokomentirale? Ali bojo tako poniglave kot je bil Gregor Perič (se ga še kdo spomne kako odvratno hinavski je bil?!) Tiho bojo ble in si islile same pri sebi - naj traja čim dlje, ker potem ko bo konec komu bomo prodajale meglo!
Prč |  24 .10. 2023 ob  21: 38
14
Plesno komedijo gledamo že leto in pol, pa tudi ta film bomo mogoče še videli.