KAKŠNO JE MNENJE O NOVIH PRAVILIH ZA KADILCE? Vprašali smo na koprskih ulicah (VIDEO)

Koper

Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Ta med drugim prepoveduje kadilnice in arome v vseh ogrevanih tobačnih izdelkih, razen okusa tobaka, v elektronskih cigaretah pa vse arome, razen okusa tobaka in mentola. Na koprskih ulicah smo preverili, kaj o tem menijo mimoidoči. Je pa potrebno izpostaviti tudi okoljski vidik. Kar 5 bilijonov cigaretnih ogorkov namreč vsako leto konča v naravi.

Vlada cilja na nova pravila za kadilce – nič več sadnih, zeliščnih in drugih pestrih okusov elektronskih cigaret, nič več kadilnic v zaprtih javnih in delovnih prostorih. Kaj pa o tem menijo ljudje? Hkrati je vlada s 1. novembrom letos že tretjič zvišala trošarine za tobačne izdelke. To naj bi se še stopnjevalo, tudi za alkoholne in sladke pijače.

Je pa pri cigaretah – navadnih ali elektronskih – pomembno izpostaviti tudi okoljski vidik. '5 bilijonov čikov' je ime razstave, ki je v sodelovanju s Pomorskim muzejem Sergeja Mašere in društvom Smetumet na ogled v Portorožu. Prav toliko – 5 bilijonov – čikov namreč vsako leto konča v naravi. Nekatere države so zato že uvedle prepoved kajenja na plažah, med njimi Nova Zelandija, Španija, pa tudi sosednja Italija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  10 .11. 2023 ob  18: 34
-3
Jst kupim tobak eno kilo za ceno ene steke in ga mam za mesec in pou.
Drzava mi lahko gre na kolena in ga po...
Pa se razmisljam da bi ga sam sadil.
Ou zakaj ne dvignejo ceno ene kave na kavomatu?
Ker en kadilec bo tezko nehal iz danes na jutri kadit in tle je siguren denar.
Opazovalec |  10 .11. 2023 ob  07: 30
-2
Razcvet za črni trg.
Martin Kacur |  09 .11. 2023 ob  21: 48
25
Kaj komplicitajo. Škatlica cigaret 10€ pa je stvar rešena.