KAKO OMEJITI VNOS OKUŽB V DRŽAVO: Karantena za vse ali bo zadostoval negativni test?

Slovenija

Vlada se bo danes dopoldne na Brdu pri Kranju sestala s strokovnjaki, da bi preučili ukrepe, kako omejiti vnos okužb z novim kroonavirusom v državo. Največ okužb je vnesenih s Hrvaške, strokovna skupina za covid-19 pa predlaga uvedbo karantene za vse, ki bi prišli iz te države. Neuradno bodo danes govorili tudi širše o ukrepih za jesen.

V prejšnjem tednu je bilo s Hrvaške v Slovenijo vnesenih 64 okužb z novim koronavirusom. Tudi ta teden so številke visoke. Po informacijah epidemiologov gre zlasti za mlade ljudi, ki se okužijo na zabavah na hrvaški obali.

Vlada bo s stroko pretresala različne možnosti ukrepov, kako zajeziti širjenje okužb - ali uvesti karanteno za vse, ki bodo prišli s Hrvaške, ali pa bi ukrepe omejili starostno ali lokacijsko na najbolj problematične županije. Preučevali bodo tudi, ali bi pred karanteno zadostoval negativni test.

Vlada naj bi nato v četrtek zvečer sprejela odločitev. Kot je v torek zagotovil vladni govorec Jelko Kacin, bodo ljudem pred začetkom uveljavitve morebitne karantene dali na voljo nekaj dni časa, da se vrnejo v domovino. A vseeno bi bila karantena lahko uvedena tekom konca tedna.

Po neuradnih informacijah se bodo danes na Brdu pri Kranju pogovarjali tudi o jesensko-zimskem obdobju, ko je pričakovati nov val epidemije covida-19.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  20 .08. 2020 ob  08: 21
Ma kakšna karantena! To je oslarija. Smo že imeli karantene in se je pokazalo, da samo ustavljajo gospodarstvo... Ljudje ne bodo preživeli! Naj uvedejo testiranja, hitre teste in podobno. In folk naj se prime v roke in se obnaša odgovorno!