KAJ SE DOGAJA S PROTESTI V TRSTU? Puzzer na pogovoru s kmetijskim ministrom, kakšen je dogovor? (FOTO)

Trst

Nasprotniki covidnega potrdila, ki so v minulih dneh vneto protestirali pred tržaškim pristaniščem, so se danes sestali z italijanskim ministrom za kmetijstvo Stefanom Patuanellijem. Kaj so se dogovorili?

Ob 11. uri se je na tržaškem Velikem trgu zbralo več kot 2000 ljudi, ki jih je zanimalo, kaj sta se dogovorila kmetijski minister Patuanelli in Odbor 15. oktober. Vodja odbora Stefano Puzzer je na novinarski konferenci o izidu sestanka z vlado uvodoma dejal: "Vem, da so bili to težki dnevi za vse. Žal nam je, da srečanje ni bilo v prefekturi, vendar so nas preusmerili na drug kraj. Za nas to ni bila predaja, nasprotno, rekli smo, da je pomembno, da se je ta sestanek zgodil, ker je bilo prav, da končno damo odgovor ljudem. Na sestanku se je pojavil le minister Patuanelli, ponovili pa smo, da pričakujemo tudi prisotnost kakšnega drugega ministra."

Odločno so zahtevali odpravo obveznega cepljenja in obveznega zelenega potrdila za vse: "Prva točka: brez zelene karte in brez obveznosti cepljenja za vse, tudi za zdravstvene delavce. Druga točka: odločno smo zahtevali našo svobodo izbire, čas je, da se to v italijansko ustavo ne samo napiše, ampak da se zakon uporablja. V ustavi je zapisano, da če protestiram mirno, imam vso pravico, da to počnem vsak dan in za vsako osebo, še posebej, če gre za svobodo izbire. Ker sem državljan. Zato smo prosili, da se to, kar se je v ponedeljek zgodilo v Trstu, ne dogaja več na nobenem italijanskem trgu."

O teh zahtevah se niso pripravljeni pogajati, niti jim najti alternativ, je, kot piše portal Trieste Cafe, dodal Puzzer. Hkrati so zaprosili tudi za uradno opravičilo vlade Tržačanom in protestnikom zaradi obnašanja policistov med ponedeljkovo demonstracijo, ko je policija uporabila solzivec in vodni top.

Po poročanju Primorskega dnevnika tako predstavnik vlade kot Odbor 15. oktober želita, da bi se protest nadaljeval mirno, brez nasilnih izgredov. Patuanelli je predstavnikom Odbora 15. oktober zagotovil, da bo njihove zahteve posredoval vladi v Rimu. Vlada naj bi o teh zahtevah debatirala v torek, zato je Puzzer protestnike prosil za nekaj potrpežljivosti. A če vlada ne bo sprejela njihovih zahtev, bo v torek sklical demonstracijo, je jasen Puzzer.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija