IZOLA GOSTI FESTIVAL ORANŽNIH VIN: Organizatorji obljubljajo tudi vodene degustacije

Izola

Na Manziolijevem trgu v središču Izole bo danes potekal že osmi festival oranžnih vin Orange Wine Festival. S svojimi belimi maceriranimi vini se bo predstavilo prek 60 vinarjev iz sedmih držav. Največ vinarjev bo iz Slovenije, ob njih pa bodo še pridelovalci iz Italije, Avstrije, Hrvaške, Gruzije, Madžarske in Srbije.

Bela macerirana vina so sicer majhna, a pomembna niša v pridelavi vin. Vinarjev, ki se vračajo h koreninam in naravi tako pri pridelavi grozdja kot pri njegovi predelavi v vino, je vse več. Pionirji med njimi, ki so zavzeti zagovorniki sonaravnih in trajnostnih konceptov, imajo vedno več sledilcev, zlasti med prihajajočo generacijo vinarjev, so zapisali organizatorji festivala.

Vinarji, ki predstavljajo svoja vina na Orange Wine Festivalu, so zavezani k načelom sonaravne pridelave grozdja, ki je bilo obrano ročno in predelano v vino s čim manj intervencijami, maceracija pa ni bila krajša od 36 ur. Vsebnost žvepla ne sme presegati polovice meje, ki jo je Evropska unija določila za ekološka vina.

V okviru festivala bodo v knjižnici Manziolijeve palače organizirali tudi tri vodene degustacije, in sicer istrskih, briških in štajerskih oranžnih vin.

Ob vinarjih se bodo v Izoli predstavili tudi gostinci in ponudniki vrhunskih delikates, ki delijo enako tenkočuten odnos do narave. Obiskovalci bodo tako lahko okušali vrhunske sušene mesnine, oljčna olja, brancine iz Piranskega zaliva, morske delikatese iz Dalmacije, sire in številne miniature predanih kuharskih mojstrov, napovedujejo organizatorji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Monteverdi |  26 .04. 2019 ob  22: 30
Ma kakšna oranžna vina, vse je ena sama tržna "finta".