ODMEVNI REZULTATI OBISKOV INŠPEKTORJEV V LOKALIH NA OBALI: Kaj pa menite vi, ali je prav, da so javno objavljeni rezultati nadzora? (ANKETA)

Koper

Inšpekcijski nadzori so strah in trepet vsakega gostinca. Javna objava ugotovitev jim prej škodi kot koristi, saj si gostje zapomnijo le tiste, ki 'padejo na izpitu'. Kaj pa o objavah inšpekcijskih pregledov menite vi? Vplivajo na izbor lokala, v katerem boste pili in jedli, ali vas ugotovljene nepravilnosti ne odvrnejo od obiska?

V četrtek smo poročali, da so inšpektorji pregledali 951 gostinskih lokalov, med katerimi vsak četrti ni ustrezal higienskim standardom. Na seznamu kršiteljev se je znašlo tudi 17 lokalov z Obale, pri treh so celo ugotovili hude kršitve higienske dobre prakse. Med največjimi 'packi' na Obali so Pizzeria Valmarin iz Spodnjih Škofij, restavracija Figarola iz Portoroža in Bar Da noi iz Pirana.

Pizzeria Valmarin iz Spodnjih Škofij, kjer so inšpektorji našli dober kilogram očiščenih zamrznjenih sardel in osem kilogramov očiščenih škarpen brez vseh oznak. Pa še kuhinja je bila umazana. V piranskem Baru Da noi so inšpektorji celo prepovedali strežbo hrane. Zaposleni niso imeli stranišča in garderobe. Stranišče je bilo založeno in neuporabno, umivalnik ni deloval. Prav tako ni bilo zagotovljenega ustreznega higienskega pribora za umivanje in sušenje rok v šanku ter v improvizirani pripravljalnici živil. Oprema je bila dotrajana. Kot kršitev portoroške restavracije Figarola so navedli, da dostava poteka skozi predprostor, v katerem so posode za odpadke, ki ovirajo dostavo, to pa onemogoča dobro higiensko prakso. Poleg tega je odpadal omet. Na zunanji strani ob dostavni poti so bili naloženi še drugi odpadki – karton, les, kovina. Umazanijo so inšpektorji našli tudi v prostorih za osebno higieno.

Med kršitelji so se na Obali znašli še: Okrepčevalnica News Cafe, Pizzeria Burin Piran, Hotel Barbara, Gostilna Pod trto Strunjan, Restavracija Pinija, Plaža bar – Cavedin, Easy Beer Koper, Restavracija Idila Padna, Bar Petra Portorož, Pri Vovku, Fast food come come Portorož, Gostišče Ribič Portorož, Grand Hotel Portorož in tudi Snack Bar, znani priljubljeni lokal iz Žusterne.

Slednji se je v medijih znašel zaradi pomanjkljivosti, kot so na primer dotrajane hladilniške police ali manjkajoča hrbtna stran predala v pisarni. Take podrobnosti pregledujejo inšpektorji, kar Munib Asso Haskić iz Snack Bara sicer pozdravlja, a meni, da manjši krištelji ne bi smeli biti javno objavljeni skupaj z večjimi. "Mi inšpekcijskim pregledom ne oporekamo, so nujno potrebni in smo prvi, ki se zavedamo nujnosti čistoče in urejenih stvari v gostinskem obratu. A bi se morali inšpektorji med seboj zmeniti in ubrati nek skupen kriterij." Kot je pojasnil Haskić so jim na tokratnem pregledu očitali stvari, ki so v lokalu že nekaj let, pa jih pri prejšnjih pregledih ni nihče niti omenil, kot na primer število garderobnih omaric. Kot je še poudaril, so vse pomembnejše stvari pri njih 'štimale'.

Kaj pa o inšpekcijskih nadzori menite vi? Vplivajo na vaš izbor lokala, ki ga boste obiskali? 

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  16 .12. 2019 ob  20: 51
-1
Obvezno
Na vsake tri mesce nenapovedano
Edino tako bomo bli sigurni da kar jemo je tudi zdravo.
Videl sem lastnika ki je kupil deset boc strupa proti scurkom in posprical celo shrambo in se kuhnjo,pa pol jej tak kruh.
Al pa prsut gre proti koncu in je ze plesnjav in se ga vrine vmes,celo tako dalec da se je pobiralo narezano klobaso od prigrizkov kar gosti niso pojedli in se jo dalo k drugim jedem.
Med guzvo ti pade zrezek iz zara po tleh,malo se ga popece in je ok.
Izogibajte se gostilnam ki imajo kuhnjo zakrito,morda ni nic narobe vsekakor pa ne mores vedet kaj notri pocnejo
Lili |  16 .12. 2019 ob  10: 13
NI PRAV da se da vse na isti seznam.. Če ste in verjamem, da večina niste pogledali v sklepe, lahko vidite, da so na istem seznamu tisi, ki so imeli staro meso v hladilniku in tisti, ki nimajo npr. dovolj tekočih mil v wc-ju. To pa ni isto!
Navaden smrtnik sedaj vidi seznam lokalov in misli, da je v vseh bog ve kakše problem. Dejstvo je, da je naša zakonodaja nemogoča in da so inšpektorji tudi nemogoči. On pride in išče dlako v jajcu (predvsem v malih podjetjih se počuti mogočen), in povejmo si, naša zakonodaja je narejena predvsem z namenom, da se polni državna blagajna. Živimo le še na represiji in kaznih in futranju sistema, tako preko kazni, kot tudi preko cestnin in parkirnin in davkov in prispevkov ....
olor |  16 .12. 2019 ob  08: 07
Prav je in naj se objavi.
Robert |  15 .12. 2019 ob  09: 00
Vaš tretji predlog je hudo neumen za primerjavo ker kot da je samoumevno kršenje zaradi hude zakonodaje, ker že z hudo zakonodajo kršijo pravila kaj bi šele bilo brez a jQuery112306364044033064247_1576395950048 to je opomin da je Slovenija še vedno na prvem mestu po korupciji a mislite da inšpektorji niso podkupljivi ?? ko bo zakonodaja in kazen prava se bodo tudi kršitelji drugače obnašali ampak morajo biti kriteriji dobro premišljeni (manjkajoča zadnja stranica predala, dajmo no inšpektorji !??? ) očitno da brez kretinad-idiocij ne gre pri naši zakonodaji in izvedbi in vse te male državice katere so kao živele v diktaturi se še vedno tako obnašajo. Meditirajte o kapitalizmu in demokraciji in potem jokajte zakaj je tako.
Bogdan |  14 .12. 2019 ob  17: 34
23
edino in pravilno je tako kdor hoče delat pošteno in po zakonu mu ni kaj oćitat tak bo vedno imel stranke skrivanje za nečim kar ni higienično in očem skrito pa je prav da se objavi in da se ve kdo je kdo
vseved |  14 .12. 2019 ob  16: 55
29
Seveda je prav da se javno objavi imena tistih, ki ne skrbijo za higieno.