HVALA, MALMÖ! STOCKHOLM, PRIHAJAMO! "Naredili bomo vse, da osvojimo kolajno" (VIDEO)

Slovenija

V Malmöju in na Dunaju se je končal drugi del evropskega rokometnega prvenstva. V zadnjem krogu so bili v središču pozornosti Portugalci, ki so z zmago nad Madžarsko Sloveniji že pred njenim obračunom z Norveško zagotovili polfinale, sami pa so si s tem zagotovili nastop na olimpijskih kvalifikacijah, saj so zasedli tretje mesto v skupini.

Po prepričljivi zmagi nad Madžari v to še niso bili povsem prepričani, a so nato dobili potrditev, ko je Švedska z 32:25 premagala Islandce. Na koncu so imeli Portugalci, Madžari in Švedi štiri točke, a so Portugalci, sicer največje pozitivno presenečenje turnirja, oba tekmeca premagali v medsebojnih tekmah, kar jim je prineslo tretje mesto. Švedi so bili četrti, Madžari peti, Islandci pa z dvema točkama šesti, zadnji.

V skupini I na Dunaju je bilo edino vprašanje pred zadnjim krogom, kdo bo zasedel prvo mesto, Španija ali Hrvaška. To pa dosti ni pomenilo, zato sta selektorja na medsebojni tekmi spočila nekatere igralce. Hrvatom, ki so po zaostanku izvlekli remi, kar pa jim ni zadostovalo za prvo mesto, je bilo po tekmi žal, da je na igrišče stopil Igor Karačić. Bil je sicer najboljši posameznik v hrvaški vrsti, a je na koncu tekme dobil udarec v koleno in končal tekmo. Navijači kockastih so v strahu, da reprezentanci ne bo mogel pomagati na polfinalnem obračunu z Norveško.

Tretje mesto in dvoboj za skupno peto proti Portugalcem so z zmago 26:22 proti zadnjeuvrščenim Čehom potrdili Nemci, Avstrijci slovenskega selektorja Aleša Pajoviča pa so se v dvoboju z Belorusi v zaključku vendarle dokopali do točke, s katero so na lestvici po zaslugi boljše razlike v golih od Belorusov zadržali četrto mesto v skupini.

"Izredno sem ponosen na celotno ekipo, predvsem na igralce, selektorja in strokovni štab, a tudi na naše zdravniško in fizioterapevtsko in druge službe znotraj naše reprezentance. S prebojem v polfinale smo opravili veliko delo, hkrati pa fanti zatrjujejo, da še niso naredili vsega in da bodo naredili vse, da osvojijo kolajno. Na Švedskem so dokazali, da so pravi, prav nobenemu ne bomo lahek zalogaj," je po preboju v polfinale dejal prvi mož zveze Franjo Bobinac.

Preboja v polfinale se je izjemno razveselil tudi slovenski selektor Ljubomir Vranješ: "Ekipa si je to zaslužila, dolgo časa se je borila in trudila za to. Z besedami ne morem opisati svojih občutkov, a sem navdušen nad tem, kar moji varovanci počnejo na Švedskem."

"Že pred tekmo smo se razveselili zmage Portugalcev. Tekmo smo začeli povsem sproščeno, priložnost za igro so dobili manj obremenjeni igralci. Super, to je to. Gremo v polfinale po finale," je bil navdušen Mario Šoštarič.

"Med uvodnim ogrevanjem smo se kar vrnili v slačilnico, kjer smo se objemali in čestitali drug drugemu za prigarani polfinale. Po vrnitvi na igrišče ni mogel izginiti nasmeh z naših obrazov, zaslužili smo si takšno sproščeno tekmo, na vseh minulih smo močno garali," je še dodal krilni igralec madžarskega Picka iz Szegeda.

Na rokometnem področju ima zdajšnji rod veliko priložnost preseči doslej največja uspeha elitne moške reprezentance. To je srebrna kolajna z evropskega prvenstva v Sloveniji 2004 in bronasta s svetovnega prvenstva v Franciji 2017 ter se postaviti ob bok največjih uspehov slovenskega ekipnega športa, kot so zlata kolajna košarkarjev na evropskem prvenstvu 2017 ter srebrni odbojkarjev z evropskih prvenstev 2015 in 2019.

Ob tem so se pripeljali v položaj, da četrtič nastopijo na olimpijskih igrah. Končna zmaga na letošnjem turnirju jim prinaša neposredno pot v deželo vzhajajočega sonca, kolajni srebrnega ali bronastega leska in četrto mesto pa nastop na kvalifikacijskem turnirju v Parizu ali Berlinu, ki bosta na sporedu med 17. in 19. aprilom.

V primeru prvega ali drugega mesta na kvalifikacijskem turnirju bodo četrtič v zgodovini nastopili na olimpijskih igrah po Sydneyju 2000, Atenah 2004 in Rio de Janeiru 2016.

Že zdaj je znano, da bodo na prvem turnirju na Norveškem nastopili Norveška, Španija, Čile in Južna Koreja, na drugem v Parizu sta si nastop že zagotovila Francija in Hrvaška, na tretjem v Berlinu pa Nemčija in Švedska.

Seznam nastopajočih še ni dokončen, letošnji evropski prvak iz Stockholma si bo namreč neposredno izboril vozovnico za olimpijski turnir, v primeru norveškega zmagoslavja pa bo organizacijo prevzela Hrvaška, spremeni pa se lahko tudi ob zmagoslavjih Slovencev, Hrvatov in Špancev konec tega tedna.

Slovenski rokometaši so že pred četrtkovo selitvijo v švedsko prestolnico v celoti presegli svoje cilje, a Vranješevi varovanci si želijo še več. Tudi na tem prvenstvu najbolj pogosto izrečena besedna zveza iz slovenskega tabora "korak za korakom" je dobila svoj pravi smisel.

Že v petek Španija, morda v nedeljo pa ...

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija