GGM O KRIMINALISTIČNIH PREISKAVAH: "Prijavo je podal Davorin Petaros, z namenom rušenja župana Zadkovića" (VIDEO)

Piran

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je včeraj opravil hišne preiskave, v okviru katerih je iskal dokaze o morebitnih nepravilnostih pri oddaji centralnega dela plaže Portorož. Preiskovalci so obiskali dom direktorja Okolja Piran Gašparja Gašparja Mišiča, njegovo pisarno, piransko občinsko upravo, KS Portorož in upravo Hotela Kempinski Palace. Gašpar Mišič je v izjavi za medije, ki jo je dal v svoji pisarni, nanizal zadovoljive rezultate, ki jih Okolje Piran dosega v času njegovega vodstva, in predstavil transparentnost postopka oddaje omenjenega dela plaže. Preiskava NPU je bila opravljena na podlagi ovadbe občinskega svetnika Davorina Petarosa in občinske svetnice Nevenke Kavčič, so danes sporočili iz Okolja Piran. Kot je v današnji izjavi razkril Mišič, naj bi Petaros podal prijavo z namenom 'rušenja župana Đenia Zadkovića'.

Đenio Zadković

Piranski župan Đenio Zadković je včerajšnji obisk kriminalistov NPU ocenil kot izredno ploden in korekten. "Za vse navedbe iz ovadbe, ki je bila po mojih informacijah spisana na pobudo svetnika Davorina Petarosa in je nastala na podlagi pomanjkljivih ali napačnih informacij, ki ne vzdržijo ekonomske presoje, smo kriminalistom posredovali vse potrebne dokumente in podatke," je danes pojasnil za naš portal.

Temu primerno pričakuje, da bo vsem vprašanjem in očitkom glede morebitnih nepravilnosti pri oddaji centralnega dela portoroške plaže v najkrajšem času sledil epilog, ki bo dokazal, ali gre v tem primeru za resnične očitke ali politično obračunavanje ter zavajanje.

GGM o pogovoru z Davorinom Petarosom: "Ne napadamo tebe, napadamo Đenia Zadkovića, ker je izdajalec"

Na včerajšnje dogajanje se je najprej v sporočilu za javnost, nato pa še v izjavi za medije odzval tudi Gašpar Gašpar Mišič"Okolje Piran sem prevzel v slabem finančnem stanju in se skupaj s sodelavci lotili zahtevne finančne sanacije. Očitno smo s tem nekomu stopili na žulj, kar dokazuje današnja preiskava. V prijavi je veliko neresničnih navedb," je že včeraj poudaril v sporočilu za javnost in dodal, da je bila prihodkovna stran v prijavi in odredbi prikazana popolnoma narobe, medtem ko odhodkovna sploh ni prikazana, kar prikazuje napačno dejansko stanje, pa čeprav so prijavitelju vsi podatki o poslovanju Okolje Piran javno dostopni.

V dolgem govoru za novinarje pa je danes Gašpar Mišič razkril še nekaj pikantnih podrobnosti. Po njegovih  besedah je prijavo podal Davorin Petaros, občinski svetnik iz stranke GZOP, in sicer že 12. novembra 2019. Kot so kasneje sporočili iz Okolja Piran, naj bi ovadbo poleg Petarosa podala tudi Nevenka Kavčič, prav tako svetnica iz vrst GZOP.

"Gospod Davorin Petaros me je v dneh pred oddajo prijave poklical in mi tako povedal: 'Gašpar, nič nimam proti tebi, ne smatraj, da napadamo tebe, napadamo Đenia Zadkovića, ker je izdajalec. Rušimo njega, ne rušimo tebe. Ne vzemi tega osebno,'" je direktor Okolja povzel telefonski pogovor, ki naj bi se novembra lani odvil med njim in občinskim svetnikom Petarosom.

Davorin Petaros

Kot je nadaljeval Gašpar Mišič, se je "stvar tu končala, razen ropotanja na družbenih omrežjih ni bilo ničesar novega, do včeraj, ko smo doživeli tako pompozno preiskavo." Na vprašanje, kaj se bo po njegovem izcimilo iz kriminalistične preiskave, je direktor odgovoril: "Nek rek pravi: 'Tresla se je gora, rodila se je miš'."

Mišič ni vedel, da je v pridržanju

"S kriminalisti smo korektno sodelovali, podali smo jim vso zahtevano dokumentacijo, žal mi je le, da se niso napovedali, saj bi jih v tem primeru pričakali s kavico," je dejal direktor, kateremu je bila po navedbah NPU včeraj celo odvzeta prostost. A Gašpar Mišič tega ni dojel tako: "Jaz nisem niti razumel, da je moja prostost odvzeta. Od zjutraj do 17.40 smo bili tukaj skupaj, smo se pogovarjali, ves čas sem bil zraven in spremljal potek dogodkov."

Ker gre po njegovem v tem primeru za gole insinuacije in poskus blatenja dobrega imena, resno razmišlja o vložitvi kazenske ovadbe: "Gre za veliko laži in natolcevanj z namenom škodovanja meni in družbi. Pa tudi županu, saj so bile preiskave tudi pri njem. Tukaj gre za razprtijo med stranko GZOP in županom, posledično smo v tem zosu vsi skupaj, tudi podjetje Okolje Piran."

Njegovi celotni izjavi lahko prisluhnete v spodnjem videoposnetku

Gašpar Gašpar Mišič o včerajšnjih kriminalističnih preiskavah na Okolju Piran.

Posted by Regional on Wednesday, February 5, 2020

Petaros redkobeseden, v GZOP vztrajajo pri nepravilnostih 

Za komentar smo poklicali Davorina Petarosa, ki pa "zaradi interesa preiskave" Mišičevih navedb ni želel komentirati.

Medtem pa v GZOP poudarjajo, da sami niso proti oddajanju portoroške plaže v najem Hotelu Kempinski Palace niti proti njenem urejanju, temveč proti enostransko, zakonsko in strokovno spornemu oddajanju javnega dobrega brez upoštevanja vseh potrebnih predpisov, aktov in zakonov. "Dodatno je sporna tudi sama ekonomičnost najema in izguba več milijonov dohodkov v občinskem proračunu brez upoštevanja od ljudi izvoljenega mnenja predstavnikov v občinskem svetu," pravijo v GZOP.

Spomnili so, da so v stranki že lani novembra opozorili ter zahtevali od občine in Okolja Piran naj prekineta razpis, saj ta obsega več kršitev členov zakona. Izpostavljajo predvsem izredno kratek rok za prijavo, neobrazložene kriterije izbire najboljšega programa, pretirano dolg rok najema, možnost podaljšanja brez razpisa in vrednost najemnine, ki je po njihovem mnenju nizka glede na pričakovan dobiček.

"To je brez javne razprave in ob neupoštevanju pozitivne zakonodaje ter na način vsiljenih odločitev nevzdržno," trdijo v GZOP, kjer so spomnili še na nepravilnosti pri pridobivanju mnenja s strani KS Portorož.

Občini in županu pa GZOP očita, da so podali soglasje k sklenitvi po njihovem mnenju nezakonite pogodbe, čeprav to sploh ni bilo potrebno. Po njihovem mnenju je tudi občina polmilijonski znesek vlaganj razdelila na pol, da bi se tako izognila obravnavi na občinskem svetu.

"Podarjanja javnega dobrega pod pretvezo ekonomsko upravičenih dejanj ne bomo tolerirali, za kar imamo tudi širšo podporo vseh krajanov kot uporabnikov teh površin," napovedujejo v GZOP, kjer menijo še, da je treba o teh zadevah "odpreti odkrito in javno razpravo v občinskem svetu z namenom vključiti vse deležnike teh procesov v izogib enostranskim, nepripravljenim in ekonomsko ter zakonsko spornim 'prisilnim poravnavam', ki iščejo in žal tudi najdejo krajšnice v občinski upravi."

Okolje Piran: "Oddaja plaže izboljšuje poslovanje Centralne plaže Portorož"

Po Mišičevi izjavi so v Okolju Piran posredovali medijem dodatne informacije o oddaji centralnega dela plaže Portorož. Oddaja plažne površine velikosti 2165 kvadratnih metrov Hotelu Palace Portorož d.o.o. je del sanacijskega načrta podjetja, ki ga je potrdil nadzorni svet družbe, so sporočili. Izhodiščno najemnino 18.402,50 evra je določil sodni cenilec Salko Pivać, ki je tudi izvedenec gradbene stroke, pristojen za ocenjevanje višine najemnin. "Da je ocenjena vrednost najemnine primerna, potrjuje tudi primerjava oddaje plažnih površin za enako namembnost v Fiesi in Strunjanu, ki jih trži družba Okolje Piran za nižjo najemnino ob bistveno večji površini," so zapisali.

"Oddaja pogodbenega dela plažne površine v Portorožu izboljšuje celotno poslovanje Centralne plaže Portorož zaradi večjega prihranka na stroških v znesku 65.436 evrov na leto ne glede na znižane prihodke v višini 35.367 evrov. S tem bo izkazan boljši poslovni izid v letu 2020 za najmanj 30.000 evrov za enoto Centralna plaža Portorož," so sporočili. "Nenazadnje bo z oddajo dela centralne plaže pridobila celotna občina Piran. Poslovne odločitve temeljijo na celostni turistični ponudbi ob zagotavljanju urejenih javnih površin ter finančno vzdržnem poslovanju," so še dodali v Okolju Piran.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  06 .02. 2020 ob  10: 55
Eni govorijo o dobičku, drugi o izgubi ?! Naj dajo podatke o poslovanju na mizo, pa se bo hitro videlo kdo dela zdraho v občini.
Tiramola  |  06 .02. 2020 ob  06: 21
Istrabenz je vložil v Kempinski več kot 100 milijonov evrov.
Prodali so ga za 30miljonov.
Res je nekdo imel tukaj računico.....
Toliko o poštenosti.
kjočola |  05 .02. 2020 ob  21: 59
17
@Samorog: bravo, se popolnoma strinjam.

Sicer pa: grupacija Kempinski uspešno vodi hotele po vsem svetu, na določenih destinacijah znajo biti popolnoma bookirani tudi s cenami od 1000 EUR na noč dalje (govorim o cenah za navadne sobe, in ne o nekih suite-ah).
Če primerjamo cene, po katerih se prodajajo sobe v Kempinski Portorož, so le-te smešno nizke. Ampak dokler bo na top točki Portoroža, tik pred hotelom, tržnica..., kaj več itak ni pričakovati.
Žal pa večini to ni in nikoli niti ne bo jasno.
Zato menim, da je Kempinski nekaj najboljšega, kar se je v zadnjih 10-letih zgodilo v Portorožu. Ter hvala, ker vztrajajo. Vem, da jim ni lahko.
Ko bodo tudi oni zapustili Portorož (bojim se, da bo to še prekmalu), bo od Portoroža ostala le še beda in klošarija. Nič od nič, pa še to bo 1/2 leta zaprto, zaposleni pa na minmalcu ali prislinem dopustu.

Lokalna skupnost bi morala znati pogledati 10 / 20 let naprej, in takim podjetjem (kot je Kempinski) omogočiti (načrtovan, planiran) nadaljni razvoj poslovanja, ki bi definitivno pozitivno vplival tudi na celotno destinacijo.
Dokler pa vsak posameznik išče neke osebne in momentalne koristi, pa je Portorož obsojen na propad.
Samorog |  05 .02. 2020 ob  18: 51
15
Portoroška plaža se razteza na 25.000 m2 (vir: portoroz.si). V najem se daje ca. 9 procentov te površine za dobrih deset procentov zneska, ki ga navajate kot letni prihodek te plaže. S preostalimi 91 procenti ustvarite 300.000 €dobička, potem boste pa lahko govorili o oškodovanju
Tiramola  |  05 .02. 2020 ob  17: 15
15
Hmmm.

Lepo so v tem članku preusmerili pozornost.
Da, preusmerili pozornost na Geniota.

Mali Genio je mala ovčka.
Una dva pa volkova.

Genio čuvaj se obeh.........
Veronika Izabela |  05 .02. 2020 ob  16: 54
37
Tipično za Petarosa, da nekaj napali, potem se pa skrije. Takšen je bil že v osnovni šoli. E Davorine, že predolgo se poznamo. Zdaj pa razloži te tvoje milijone, kje in kako jih lahko ustvariš z oddajo ležalnikov in ombrelonov in to v treh mesecih na letnem nivojujQuery11230539068623944077_1580917770306? Težko je graditi, precej težje razbijati...to si ti. Nič čudnega, da te nihče ne mara.
Kanola |  05 .02. 2020 ob  15: 10
-1
Odkar je bilo 'soočenje' na TV med Popovičem in tem čudakom, ga ne morem več jemat resno. Tako zahrbtno, zloben, fake friend da peče glava kako je izpadel. Sem si mislil, ok ne moreš ga jemat resno. Pol sm še prebral kako ne more brzdat spolnih nagonov in zdej se vse združi v eno res plitvo osebo, ki je itak mučkala neki, saj se že iz pogovorov na TV vidi da je to napol mafia. Kriminalisti že vedo kaj delajo, za nič sigurno niso to naredili in itak je to spek neka njegova mučka, saj taka oseba ve same take delat.
Tiramola  |  05 .02. 2020 ob  14: 33
Ja, izbral je odpuščanje zaposlenih.
Izbral je Kostiča.
Izbral je zaposlitev svojih.
Dobra izbira.
Piha burja....,
Tom |  05 .02. 2020 ob  14: 22
Na prihodkovni strani (predvsem v 2019) je on direktor, medtem ko na odhodkovni ni... Ma daj! Pa saj nismo vsi nepismeni! Pa še javno pove, da so jim šli na roko z razpisom, "malo počakali da se ustrezno pripravijo" - gre za javni razpis, vsi enake možnosti, halojQuery11230037135256574934106_1580908710810!

Če JP Okolje z 2.200 kvadratnimi metri plaže v Portorožu ni sposobno narediti čisti dobiček 20.000 EUR/leto, je boljše da se takoj samoukinejo in razpustijo. Čisti blef in zavajanje ta pojasnila!
kokodek |  05 .02. 2020 ob  12: 41
oškodovanje javnih sredstev je pri nas stalnica. po navadi to delajo zelo uspešni podjetniki, ki se lepijo na javni denar...kaj ni ggm marjetice zapustil v slabem finančnem stanju jQuery1123004217674314118258_1580902586500???
Tom |  05 .02. 2020 ob  12: 40
Če gospod župan ocenjuje prihod kriminalistov kot izredno [b][i]ploden[/b][/i], naj jih torej večkrat pokliče - tako bo vsaj kaj koristi od tega mandata, vsaj kaj ploda.

Še najboljše če jim da kar eno pisarno, da se ne bodo vozili gor-dol; zna biti, da se bodo namreč še večkrat oglasili. Hočeš, nočeš.
Veronika Izabela |  05 .02. 2020 ob  12: 32
33
Naj pametnjakoviči ala Petaros in Cerovac vzamejo plažo v najem in dokažejo, kako je donosna, ne pa da samo rušita in razbijata.