ZGODBA OKROG ODDAJE PLAŽE SE VSE BOLJ ZAPLETA: Svetniki KS Portorož brez soglasja, potem naj bi Babnik zavrtel telefon

Piran

Zadnje dneve smo večkrat poročali o peščeni plaži v Portorožu, za katero je Okolje Piran objavilo razpis za najem. Prijavil se je samo en ponudnik, Hotel Kempinski Palace. Piranska občinska svetnika Davorin Petaros in Nevenka Kavčič zahtevata razveljavitev razpisa, ker menita, da gre za klientelizem in sta podala prijavo inšpektoratu za javni sektor. Menita še, da bi morali o oddaji plaže v najem odločati občinski svetniki. Direktor Okolja Gašpar Gašpar Mišič se brani, da je plaža delala izgubo, najemnina pa bo za piransko javno podjetje čisti prihodek. Ob tem je izpostavil, da je dobil soglasje KS Portorož, čemur je za medije včeraj pritrdil tudi piranski župan Đenio Zadković. Informacije, do katerih smo prišli, dokazujejo nekaj drugače.

Andrej Babnik (levo) in Gašpar Gašpar Mišič

16. septembra letos je potekala redna seja sveta KS Portorož. Na točko dnevnega reda so svetniki med drugim uvrstili prošnjo za mnenje glede dolgoročnega najema Centralne portoroške plaže s strani Hotela Kempinski Palace. Prošnjo, ki so jo na sedežu krajevne skupnosti prejeli zadnji dan, na dan seje v dopoldanskem času, in jo razposlali po elektronski pošti članom sveta.

Člani sveta pa zvečer kljub dolgi razpravi niso uspeli uskladiti stališč, saj so trije svetniki bili za izdajo pozitivnega mnenja, trije pa proti, zato mnenja niso sprejeli.

Na omenjeni seji so bili prisotni svetniki predsednik KS Portorož Andrej Babnik, Tatjana Fakin, Kristijan Cerovac, Lara Fojan Zanutto, Aleš Dobravc in Mateja Zafred. Aldo Zigante je odsotnost opravičil.

Mesec dni kasneje, natančno 17. oktobra, sta se v prostorih KS Portorož srečala Babnik, ki je bil med drugim svetovalec piranskega župana Đenia Zadkovića, in direktor Okolja Piran Gašpar Gašpar Mišič. Babnik naj bi kar pred Mišičem poklical po telefonu Ziganteja in ga vprašal, kakšno je njegovo mnenje glede prošnje Okolja Piran, da odda peščeno portoroško plažo v najem Hotelu Kempinski Palace. Zigante naj bi po telefonu rekel Babniku, da se z oddajo strinja.

Očitno je to tako imenovano 'veljavno, pozitivno mnenje' sveta krajevne skupnosti, o katerem govorita tako Mišič kot Zadković. Babnik naj bi tako sam, mimo sklica seje sveta krajevne skupnosti, z enim telefonskim pogovorom jeziček na tehtnici prevagal tako, da naj bi naenkrat večina svetnikov bila za. Babnik naj bi torej potrebno soglasje KS Portorož izdal samovoljno in brez potrebnega pravnoformalnega sklepa, saj nova seja krajevne skupnosti, na kateri bi lahko v skladu z zakonom odločali ti svetniki, sploh ni bila sklicana.

Đenio Zadković

24. oktobra je Okolje Piran objavilo javni razpis za oddajo plaže v najem. Nanj se je prijavil samo en ponudnik, Hotel Kempinski Palace, ki nikoli ni skrival, da si vse od odprtja leta 2008 želi priti do svoje plaže ob morju. Da Okolje poskuša oddati javno plažo v najem zasebnemu podjetju mimo občinski svetnikov, ne moreta dopustiti piranska svetnika Davorin Petaros in Nevenka Kavčič. O njunih stališčih in ukrepih smo obširneje poročali včeraj.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
jeti |  09 .11. 2019 ob  08: 26
Eh, spet se neki marxotalibani zgražajo zaradi zasebne iniciative - poglejte malo na koledar katerega leta smo in na zemljevid v katerem okolju živimo. Seveda bi oni raje imeli plažo da je zastonj, da so senčniki zastonj.... - ampak to bi vsi radi imeli - potem dajmo Kempinskega spremenit v muzej slovenske tranzicije z veliko sliko Bavčarja na pročelje.
Tom |  08 .11. 2019 ob  17: 52
14
Sami poštenjaki, že po videzu lahko sklepaš. Ampak...

Če je bila plaža v težkem minusu (bilance so letne?), 200K , kaj potem SPLOH pomeni teh 18K najemnine, potem takem bo še vedno 180K minusa, ali...? Po tej logiki "čistega prihodka" naj se odda cela plaža, po koščkih, tako kot v Italiji.

Ah, kaki prozorni izgovori. Đenio in Mišić (in Babnik in Fakin...) bi pač malce lezla v ta zadnjo Kostiču, škodi ne imeti takega prijatelja. :)

Vsi isti isti isti!