Erjavec: DeSUS ne ruši koalicije

Davek o nepremičninah bi morali obravnavati v rednem postopku in z ustrezno javno obravnavo, podprt pa bi moral biti z vsemi podatki in izračuni, je danes menil predsednik DeSUS Karl Erjavec. DeSUS z nasprotovanjem zakonu v njegovi sedanji obliki ne ruši koalicije, temveč se želi o njem in njegovi primernosti le pogovarjati, je opozoril.

Erjavec je po današnji pokrajinski konferenci DeSUS in Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) za Dolenjsko in Belo krajino na Gornji Težki vodi pri Novem mestu dejal, da zakona, ki prinaša tudi nekajkrat večje obremenitve od sedanjih, preprosto ne morejo podpreti. Hkrati pa je dodal, da bo stranka predlog proračuna podprla.

Menil je, da bi lahko vlada sredstva, ki bi si jih zagotovila z omenjenim zakonom, nadomestila iz drugih virov. Na primer, z enoletnim kriznim davkom, je dodal.

Zakon o davku na nepremičnine ni dovolj dobro pripravljen

DeSUS in pokrajinska ZDUS za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje sicer menita, da zakon o davku na nepremičnine ni dovolj dobro pripravljen in da bo udaril različne dele prebivalstva. Ne samo upokojencev, temveč tiste z nižjimi dohodki, je nadaljeval.

Stranka in pokrajinska ZDUS želita, da bi z omenjenim zakonom nekoliko počakali, zato da se pred njegovim sprejetjem opravijo informativni izračuni, kaj pravzaprav prinaša. Vlada pa naj z njim v parlamentarnem postopku ne hiti, je poudaril Erjavec.

Kot je povedal podpredsednik ZDUS Anton Donko, je danes izražena podpora DeSUS zgolj mnenje določene pokrajinske zveze in ne predstavlja mnenja vse zveze oz. vseh njenih pokrajinskih enot.

Davek prevelika obremenitev za upokojence z nizkimi pokojninami

DeSUS sicer meni, da tisti upokojenci, ki prejemajo nizke pokojnine, novega bremena tega davka ne bodo zmogli. Res je sicer, da je vlada za tiste z najnižjimi pokojninami naredila korak naprej, a teh je le nekaj tisoč, medtem ko je vseh upokojencev več kot pol milijona, je dejal in pristavil, da omenjeni zakon predstavlja hudo nevarnost, da bodo starejši in druge ogrožene družbene skupine še bolj ogrožene in se bodo znašle v še večji revščini.

DeSUS in pokrajinski ZDUS sta danes sprejela enotno stališče, da bi morda vlada premislila in poskušala s kriznim zakonom urediti težave z uravnoteženostjo proračuna. Ta naj bi bil enkraten in bil veljal samo v prihodnjem letu. Zakon o nepremičninah pa bi za razliko od tega veljal precej daljše obdobje.

DeSUS in ZDUS sicer tesno sodelujeta in upata, da bosta s skupnim nastopom uspela prepričati vlado, da ne bo nadaljevala s postopkom sprejemanja zakona v sedanji obliki. Tak zakon namreč za starejše in vse z nizkimi dohodki pomeni pot v revščino, je vnovič opozoril Erjavec.

Erjavec mnenja, da vlada ni ubrala pravega načina za reševanje krize

DeSUS se bo sicer na seji izvršilnega odbora stranke v sredo opredelil tudi glede tega, kakšno bo stališče stranke glede omenjenega zakona. Erjavec osebno pa meni, da takšnega zakona ne bi smeli sprejeti, saj se na takšen način krize ne rešuje. Takšno reševanje namreč vodi v konflikt z ljudstvom, je ocenil.

Erjavec je predsednico vlade Alenko Bratušek še pozval, naj se pogovorijo, kako bi razrešili omenjeni zaplet, hkrati pa je opozoril, da z rezultati stresnih testov bank državo čaka nov in hud udarec.

Erjavec je na koncu pojasnil, da z nasprotovanjem zakonu v trenutni obliki DeSUS ne ruši koalicije, temveč se želi le pogovarjati. Znova pa je tudi izrazil prepričanje, da Slovenija, če bo vse potrebno postorila sama, zunanje pomoči ne potrebuje.