DeSUS za postopno uvajanje davka

Predlog zakona o davku na nepremičnine je bil tudi včeraj v središču dogajanja. Ključna je bila odločitev izvršnega odbora DeSUS, ki vztraja pri nasprotovanju trenutnemu besedilu in predlaga postopno uvedbo polne obremenitve davčnih zavezancev. Medtem so vse glasnejše špekulacije, da je za sprejem zakona v DZ glasov dovolj tudi brez poslancev DeSUS.

Koalicijski vrh se je o davku na nepremičnine usklajeval v torek, a konkretnega dogovora niso dosegli. Tako je bilo veliko odvisno od današnje odločitve članov izvršnega odbora DeSUS, ki pa so po večurni razpravi vendarle ostali pri stališču, da je zakonski predlog o tem davku v obstoječi obliki nesprejemljiv.

DeSUS bo predlagal dopolnilo

Zato bo stranka predlagala dopolnilo, s katerim bi zagotovili postopnost uvedbe polne obremenitve davčnih zavezancev. Tako bi se v letu 2014 davek odmeril v višini 60 odstotkov polne vrednosti nepremičnine, v letu 2015 v višini 80 odstotkov, v letu 2016 pa v polni vrednosti.

Kot je po seji izvršnega odbora poudaril prvak DeSUS Karl Erjavec, s tem dopolnilom njegova stranka ne ruši vlade, saj da bodo podprli predlog proračuna za prihodnji dve leti. A hkrati od vlade oziroma DZ pričakuje, da bodo izboljšali besedilo zakonskega predloga in bo dopolnilo sprejeto. Ni pa želel ugibati, kaj bi se zgodilo v nasprotnem primeru, saj bi sklicali še eno sejo izvršnega odbora stranke in se dogovorili, kako naprej.

V tej stranki so bili sicer doslej med največjimi kritiki omenjenega zakonskega predloga, zaradi katerega se je koalicija znašla v zagati. Predlogu je namreč DeSUS rekel ne tik pred zdajci, stranke pa imajo izključujoča si stališča, kako nadomestiti manko, če bi davek omilile.

Scenarij 200-milijonske luknje v proračunu

Zakon o davku na nepremičnine je sicer že vključen v predlog proračunov za prihodnji dve leti, če ga koalicija ne bi sprejela, pa bi v proračunu nastala 200-milijonska luknja. V DeSUS medtem niso preračunali, kakšni bi bili finančni učinki njihovega dopolnila.

Seje izvršnega odbora sta se sicer udeležila tudi premierka Alenka Bratušek in finančni minister Uroš Čufer, ki sta članom dobro uro in pol pojasnjevala finančne razmere v državi in nujnost omenjenega davka.

"Tako kot pri članih drugih strank se zavedajo določenih problemov in so zaskrbljeni. Mislim pa, da se vsi skupaj zavedamo, da druge poti praktično ni oz. da so vse druge alternative slabše," je ob odhodu s seje odbora poudarila Bratuškova, ki je vseskozi izražala pričakovanje, da bo odločitev DeSUS državotvorna. Erjavec pa je menil, da v stranki ravnajo državotvorno že s tem, ko nasprotujejo slabemu zakonu.

Koalicija brez podpore DeSUS premore zgolj 44 glasov, zato bi za dokončno potrditev zakona, če bo DeSUS zakonu nasprotoval, morda morala podporo iskati med tremi nepovezanimi poslanci. Opozicija namreč novemu načinu obdavčevanja nepremičnin nasprotuje.

Svoje mnenje povedali tudi župani

O davku na nepremičnine so danes spregovorili tudi župani. Na vseslovenskem srečanju občin v Celju so napovedali ustavno presojo zakon, če bo sprejet v predlagani obliki. Župani so nezadovoljni še z nekaterimi drugimi rešitvami, ki jih predlaga vlada, ter zahtevajo, da se premierka in ministri z njimi srečajo v najkrajšem možnem času. V občinah pa napovedujejo še, da bodo na dan sprejemanja zakona o davku na nepremičnine ali na drug primeren dan organizirale demonstracije enotnosti in moči lokalne samouprave.