DRŽAVNI MILIJONI VEČINOMA MIMO SLOVENSKE ISTRE: Obalni turizem Ljubljane ne zanima?

Koper

Po podatkih, ki smo jih pridobili od Ministrstva za gospodarstvo, je Slovenska Istra deležna zelo malo državne pomoči za razvoj turizma, čeprav je prav turizem ena izmed ključnih gospodarskih panog. Tako je lani in v letošnjem letu ministrstvo spodbujalo slovenski turizem s 142 milijoni evropskih in državnih sredstev, vendar so Slovenski Istri namenili izjemno malo finančne pomoči, glede na pomen, ki ga ima za slovenski turizem. Kot vredne soinvestiranja so tako podprli le tri manjše projekte.

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je lani in letos namenilo slovenskemu turizmu 142 milijonov evropskih in državnih sredstev. S tem je spodbudilo za 359 milijonov investicij. Zanimalo nas je, koliko od teh državnih sredstev je šlo za sofinanciranje turističnih projektov v slovenski Istri, ki je eden ključnih stebrov slovenskega turizma. Odgovor je vse prej kot vzpodbuden.

Od 142 milijonov, ki jih je država namenila za turistične investicije, je v Slovenski Istri podprla samo tri turistične projekte v skupni vrednosti milijon evrov.

"V okviru Javnega razpisa za kakovostno in trajnostno preoblikovanje slovenskega turizma (JR Turizem React) smo na sklopu B, namenjenem izgradnji in/ali obnovi nastanitvenih kapacitet višje kakovosti, podprli tri projekte, skupna višina odobrenega sofinanciranja je znašala 1.015.931,24 evrov, s katerimi smo podprli investicije v Slovenski Istri v vrednosti 5.079.660 evrov," so odgovorili na naše vprašanje na ministrstvu.

Kot je razvidno iz dokumentacije, gre za sofinanciranje izgradnje hotela Capodistria Boutique Hotel v Kopru, izgradnjo turističnega naselja Glamping Dežele Refoška v Marezigah in širitev nastanitvenih kapacitet ter izgradnja wellness centra v Rezidenci Ortus v Ankaranu.

Na ministrstvu nadalje pojasnjujejo, da je država namenila 57 milijonov evrov za obnovo in izgradnjo nove turistične namestitve. Na tem javnem razpisu ni bilo prijavljenje nobene investicije z območja Slovenske Istre. 

Sta pa bili na javnem razpisu za javno turistično infrastrukturo uspešni občini Koper in Izola. Gre za projekt MOK za vzpostavitev vstopne točke za raziskovanje Kraškega roba in zelenega podeželja, ki bo sofinanciran s 350.000 evri.

V izolski občini bo država sofinancirala prenovo Podestatove palače. "Gre za prenovo ene od osrednjih mestnih palač, ki je od leta 1253 služila kot sedež mestne oblasti (Podesta). Postala bo vstopna točka za obiskovalce in turiste mesta, stičišče za poslovna srečanja idr. Projekt bo sofinanciran v višini 349.999 evrov," pojasnjujejo na ministrstvu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija