DREVI PODELITEV PRIMORSKIH GLEDALIŠKIH NAGRAD: Prejemnik tantadruja za življenjsko delo znan, kdo bodo ostali nagrajenci?

Koper

V Gledališču Koper bodo drevi podelili primorske gledališke nagrade tantadruj. Tantadruja za življenjsko delo bo prejel režiser in profesor Dušan Mlakar, ki je močan pečat pustil tudi v primorskem gledališkem svetu. Kar tretjina od 128 predstav, ki jih je režiral na svoji poklicni poti, je bila namreč v treh primorskih gledališčih.

Mlakar je sodeloval pri več kot 70 filmskih naslovih. Veliko je delal v tujini, predvsem v Berlinu. Zelo pomembno je tudi Mlakarjevo pedagoško delo, kot gledališki režiser pa je sodeloval z vsemi najpomembnejšimi igralkami in igralci tega prostora, so zapisali v Gledališču Koper.

Zadnji predstavi je Mlakar režiral leta 2018 v Trstu (Videz vara Thomasa Bernharda) in v Kopru (Zadnje lune Furia Bordona). Tudi sicer je močno zaznamoval primorski svet gledališča, saj je v SNG Nova Gorica režiral 27, v SSG Trst 14 in v Gledališču Koper dve predstavi. Tako tudi pooseblja duha nagrade tantadruj, ki v prvi vrsti povezuje in sodeluje.

Na drevišnji slovesnosti bo tudi znano, kdo prejme tantadruje za predstavo v celoti, za igralsko stvaritev in za osebne dosežke. Po razglasitvi prejemnikov bodo oder velike dvorane Gledališča Koper zasedle sestre iz predstave Trio Gašperja Tiča.

"Nagrada tantadruj že dvanajst let predstavlja sinonim za ustvarjanje skupnega kulturnega prostora, danes, ko so nas pretekla leta tako resnično in zares soočila z različnimi mejami, pa predvsem krepi povezanost, solidarnost in zavedanje, da moramo svojemu občinstvu dati več kot kadarkoli prej," so v sporočilu za javnost povzeli besede direktorice in umetniške vodje koprskega gledališča Katje Pegan ob druženju pred podelitvijo nagrad.

Direktor in umetniški vodja tržaškega gledališča Daniel Malalan je dodal, da tantadruj kot primorska gledališka nagrada in tudi kot časopisna priloga Primorskega dnevnika in Primorskih novic sodelovanje še krepi.

Direktorica SNG Nova Gorica Mirjam Drnovšček pa je opozorila, da jih tantadruj zavezuje k določeni ravni kakovosti in spodbuja, da delajo dobro.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija