DODATNI UDI: Ekscentrični trend ali prihodnost? (FOTO)

Trendi

V bližnji prihodnosti bi lahko ekscentriki po vsem svetu postali še bolj ekscentrični, saj bi si lahko privoščili rastlinske ali živalske dodatne ude. Znanstveniki in oblikovalci namreč raziskujejo, kako bi lahko dodatne ude, ki bi izboljšali funkcionalnost telesa, združili z naravnimi elementi.

Dani Clode, oblikovalka z Nove Zelandije, je bila med prvimi, ki je uresničila to idejo. S 3D-tiskalnikom je izdelala šesti prst, ki ga lahko pritrdimo na roko in s pomočjo katerega lahko opravljamo različne naloge. Nadzor nad prstom imamo s pritiskom na senzorje, ki so pod nožnima palcema, poročajo BBC, CNN in Forbes.

Clodova pa se ne želi ustaviti samo pri dodatnem prstu. Trenutno raziskuje, kako bi lahko funkcionalne rastlinske ali živalske dodatke združili s človeškim telesom. Med drugim je ustvarila 'lovko' za manekenko, ki se je rodila brez dela ene roke. Poleg tega razmišlja tudi o izdelavi kril, s katerimi bi lahko poleteli v zrak.

View this post on Instagram

A post shared by DANI CLODE (@dani_clode)

View this post on Instagram

A post shared by DANI CLODE (@dani_clode)

Dani ni edina, ki se ukvarja s tovrstnim delom. V Združenih državah Amerike, natančneje na univerzi v Pittsburgu, razvijajo robote, ki lahko prebivalcem na kmetijah pomagajo pri nabiranju sadežev in zelenjave. Roboti so zasnovani tako, da imajo prilagodljive roke, ki se lahko upognejo v različnih smereh, kar omogoča, da lahko robot pobere tudi sadež, ki visi visoko na drevesu. S takšnimi roboti bi lahko zmanjšali človeško delo na kmetijah in s tem povečali produktivnost.

Kljub temu da so dodatni udi uporabni in lahko izboljšajo našo produktivnost, pa obstaja tudi tveganje. Tako nevroznanstvenica in kolegica Clodove Tamar Makin opozarja, da ne vemo, kaj se bo zgodilo z možgani, če se bomo navadili uporabljati dodatne ude. Prav tako se lahko pojavijo druge zdravstvene težave, kot so poškodbe, ki bi se lahko zgodile, če bi uporabniki preobremenili svoje telo z dodatnimi udi. Poleg tega obstaja tudi možnost, da bi lahko nekateri ljudje začeli uporabljati dodatne ude iz estetskih razlogov, kar bi lahko vodilo v nevarno trendovsko kulturo.

View this post on Instagram

A post shared by DANI CLODE (@dani_clode)

Vsekakor pa raziskave in razvoj na tem področju odpirajo nove možnosti za izboljšanje funkcionalnosti telesa in življenjskega sloga ljudi, zlasti za tiste, ki so rojeni z okvarami ali imajo poškodovane ude. Vendar pa se bo moral razvoj tehnologije ujemati z etičnimi in moralnimi vprašanji ter zagotoviti varnost in dobrobit ljudi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija