V PIRANU IN IZOLI SPROŽILI SIRENO: Slovenska obala v pričakovanju novega poplavljanja morja (FOTO)

Koper

Regijski center za obveščanje Koper je zaradi visokega plimovanja morja danes v Piranu ob 7.38 in nato v Izoli ob 7.56 sprožil sireno javnega alarmiranja z znakom – opozorilo na nevarnost, so sporočili z Uprave za zaščito in reševanje. Po podatkih Oddelka za hidrološko prognozo Agencije za okolje morje v jutranjih urah poplavlja nižje dele obale, dopoldan bo poplavljalo predvidoma v večjem obsegu, v višini med 30 in 40 cm. V prihodnjih dneh bo plimovanje morja še povišano in bo večkrat preseglo obalno črto in poplavljalo. Močneje bosta povišani tudi plimi danes ponoči, med 22. in 1. uro zjutraj, in plima v noči na nedeljo. Ob tem lahko morje ponovno poplavi.

Današnja plima v Piranu (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Nivo morja ob slovenski obali je zaenkrat normalen, pristojni pa so še vedno v pripravljenosti pred visokim plimovanjem, ki je napovedano sredi dopoldneva. Prebivalstvo je bilo o nevarnosti seznanjeno in je na visoko vodo tudi pripravljeno. Tako v Izoli kot v Piranu bodo občanom brezplačno na voljo tudi protipoplavne vreče

V piranski občini so razdelili več kot 2000 protipoplavnih vreč. V Piranu je trenutno plimovanje nekoliko povišano, vendar ne piha jugo, zato prav hudo ne bi smelo biti, je povedal poveljnik Civilne zaščite Piran Egon Štibilj. Pristojni so sicer v pripravljenosti, še bolj pa je pomembna samozaščita prebivalcev, je še ocenil Štibilj. Tako so pred za danes napovedanim plimovanjem obveščali domačine, ki so si tudi prinesli protipoplavne vreče s peskom pred vrata svojih hiš. Skupno so razdelili več kot 2000 vreč, danes pa jih bodo pripeljali še tisoč

Izolski gasilci smo bili ob 6.30 obveščeni o povečanem plimovanju. Preventivno smo postavili baraže na vse kritične točke v starem mestnem jedru ter pričeli z deljenjem protipoplavnih vreč.

Objavil/a Gasilci PGD Izola dne Četrtek, 14. november 2019

Tudi v Izoli so zaenkrat razmere pod nadzorom, nivo morja pa je normalen, je potrdil namestnik poveljnika tamkajšnje civilne zaščite Denis Udovič, ki pričakuje, da bo po 8. oziroma 9. uri vseeno drugače. Trenutno v Izoli niso še nikogar aktivirali. Čim bodo zaznali, da se voda začenja dvigovati, pa bodo kot v preteklih dneh aktivirali poklicne gasilce Gasilske brigade Koper ter prostovoljne gasilce iz Izole in Kort. Sicer je tudi Udovič ocenil, da so ljudje primerno seznanjeni z napovedanim visokim plimovanjem in so nanj tudi pripravljeni.

Izola danes (foto: Facebook/Gasilci PGD Izola)

V Izoli, ki je bila ob zadnjem izrednem plimovanju najbolj prizadeta, pričakujejo podoben obseg poplavljanja kot v torek zvečer. Tedaj je poplavilo predvsem območje ob starem mestnem jedru, pristojni pa so dobili okoli 30 klicev za pomoč pri prečrpavanju vode iz objektov. Udovič je tako v četrtek občane pozval k samozaščitnemu ravnanju za zavarovanje svojega premoženja

Agencija RS za okolje (Arso) je za danes izdala novo opozorilo pred poplavljanjem morja. Najvišja gladina morja ob plimi bo danes med 8. in 12. uro, ko lahko morje ponovno poplavi v večjem obsegu, predvidoma v višini med 30 in 50 centimetri. Na mareografski postaji Koper višina morja v tem času lahko doseže 350 centimetrov.

Visoko plimovanje morja v noči na sredo je najhuje prizadelo Izolo in Piran, skupno pa so gasilci opravili okoli 60 intervencij. Po podatkih Arsa je bila torkova najvišja zabeležena višina morja na merilni postaji v Kopru s 373 centimetri najvišja od novembra 1969.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija