CERAR IZSTOPIL IZ SMC: Počivalšek ga ne bo predlagal za predsednika DZ

Slovenija

Prvi predsednik SMC Miro Cerar je sporočil, da danes izstopa iz stranke, saj ne želi biti član, kaj šele častni predsednik stranke, ki je ostala brez časti. Ali se bo po prenehanju ministrske funkcije vrnil v DZ, še ni povedal. Pozval je poslance SMC, naj začnejo misliti s svojo glavo, če se to ne zgodi, pa poziva člane SMC, naj iz nje izstopijo.

Do Cerarjeve odločitve je prišlo po vstopu SMC v koalicijo z Janezom Janšo. Kot je v izjavi pojasnil Cerar, to ni več njegova stranka, ker ni več verodostojna v uresničevanju svojih ustanovnih vrednot, ker njeno vodstvo ne vidi več dlje od samih sebe, niti do članov, kaj šele do volivcev.

Cerar, ki pričakuje, da bodo njegovo odločitev skušali diskreditirati, je pojasnil svoj razmislek o prevzemanju funkcij po vstopu stranke v Janševo koalicijo: "Kljub načelnemu stališču, da ne bom sodeloval v Janševi vladi, sem resno premislil o pobudi predsednika stranke Zdravka Počivalška, da bi vodil državni zbor. SMC bi tako lahko varovala načelo ločitve oblasti in zagotovila liberalni korektiv desni vladi. K temu so me v zadnjih dneh aktivno spodbujali tudi številni člani SMC in ljudje iz javnega življenja, izrecno podprli pa tudi nekateri poslanci. Vendar sem po včerajšnjem pogovoru s predsednikom stranke Počivalškom dokončno ugotovil, da gre za manipulacijo, prazno retoriko in privatne ambicije posameznikov."

IZSTOP IZ Stranka SMC Danes izstopam iz stranke, ki sem ji posvetil šest let svojega življenja – in zanjo zastavil...

Objavil/a Dr. Miro Cerar dne Ponedeljek, 02. marec 2020

Počivalšek in Cerar naj bi se sestala že v petek zjutraj, ponovno pa tudi v nedeljo zvečer. Počivalšek je danes dejal, da je Cerarju pojasnil razmere v stranki, ki je pred težko nalogo konsolidacije stranke. Zato mu je odrekel podporo in ga ni nameraval predlagati za predsednika DZ.

Cerar, ki je bil od zadnjega kongresa častni predsednik SMC, ocenjuje, da so strankini poslanci pozabili ne le, kdo jih je povabil k skupnemu projektu, ampak predvsem, kdo jih je izvolil.

Tako jih poziva, naj začnejo misliti s svojo glavo. "Če se to ne zgodi, pa pozivam člane stranke, ki želijo ostati zvesti ustanovnim vrednotam SMC, demokraciji, vladavini prava, spoštovanju človekovih pravic in svobodomiselni liberalni drži, da teh vrednot ne izdajo in izstopijo iz stranke, ki si ne zasluži imena Stranka modernega centra," je bil oster Cerar.

Kot je spomnil, je stranki posvetil šest let svojega življenja in zanjo zastavil svoje ime. "SMC že davno ni več stranka Mira Cerarja, a žal tudi ni več Stranka modernega centra. Razen če z modernostjo razumemo sledenje zadnji modi in obračanje po vetru, s centrom pa nesposobnost oblikovanja odločnih in odličnih političnih stališč," ugotavlja.

Poudaril je, da je SMC s somišljeniki ustanovil zato, da delajo dobro za Slovenijo, varujejo socialno-liberalne vrednote in vladavino prava. Cerar je danes spomnil še, da je v polnih štirih letih vodenja vlade SMC stabilizirala prej nemiren politični prostor "in z velikimi napori in za visoko ceno, ki sem jo plačal tudi sam, izvlekla Slovenijo iz krize. To nam je uspelo le zato, ker smo uspeli slediti našim izvirnim vrednotam in ciljem."

"V teh šestih letih sem gotovo storil marsikatero napako. A najbolj me boli, da sem se zmotil o nekaterih ljudeh, ki sem jih predlagal za vodilne pozicije: od ministrov do vodje poslanske skupine in drugih. Kdor v svojem makiavelizmu in nezdravi ambicioznosti pozabi na osnovne vrednote sodelovanja, solidarnosti in tovarištva, ta pač ne more suvereno voditi socialno-liberalne stranke," je še ocenil Cerar.

Zdravko Počivalšek SMC je po dolgotrajnem obdobju, ko smo bili krivec za praktično vse pred izjemno težko nalogo –...

Objavil/a Stranka SMC dne Ponedeljek, 02. marec 2020

Počivalšek: Kar je bilo, je bilo, moramo iti naprej

Prvak SMC Počivalšek je dejal, da je Cerarju pojasnil razmere v stranki. Ta je po Počivalškovem mnenju po dolgem obdobju notranjih trenj, sistematičnih napadov in obdobja, ko je bila kriva za vse, kar je narobe v državi, pred težko nalogo konsolidacije stranke. Po njegovih besedah ostaja stranka naravnana socialno, liberalno in trajnostno. "Seveda pa želimo biti pri odločitvi o tem, kako naprej, enotni in vsaj približno usklajeni o smeri, v kateri gremo," je povedal.

Spomnil pa je, da se konsolidacija stranke ne more zgoditi, če se vedno znova vračajo nazaj v zgodovino: "Kar je bilo, je bilo." Počivalšek je napovedal, da bo prevzel polno odgovornost za vse, kar bo v prihodnje. V tej luči je Cerarju pojasnil odločitev, da ga ne bo predlagal za predsednika DZ, ko bi se vrnil v DZ. Odločitev je bila težka, a nujna, ker moramo iti naprej, je povedal Počivalšek.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Motoviltz |  03 .03. 2020 ob  15: 19
-1
Tovariš Drek in tovariš Monteverde.
Vi kar opevajte to vašo partijo.
Ste tako zaverovani in zaslepljeni, da sploh niste opazili, da so partijci pokradli in popapali vse kar so naši očetje oz. nonoti zgradili.
Ker gradili so naši očetje , nonoti in ne partija.
Gradili so zastonj , udarniško, ker so verjeli v neko svetlo bodočnost.
Janša, Bavčar, Cerar, Kučan, Pahor, Rupel in vsa pomladna banda so nas v imenu demokratizacije ponovno nategnili...
Alora nehajmo s tem nakladanjem in vsaj enkrat priznajmo, da smo dva krat pošteno nasedli.

Drek |  03 .03. 2020 ob  11: 18
Motoviltz | 02 .03. 2020 ob 20: 50

"Vse to po zaslugi partijskega podmladka zbranega pod neko "Levico"."


Levica je stranka, ki je spontano nastala iz protestov PROTI JANSI leta 2013. Tako, da govoris BALE in se nisi govoris o partijcih a NISI MAI PROSTESTIRAL, SE UPRL V ZIVLJENJU.
Monteverdi |  03 .03. 2020 ob  10: 51
@Motoviltz - Partija ali Nepartija nam je omogočala šolanje, zaposlitve, kredite, gradnje .....Seveda nista vedno tekla "med in mleko". Kako bi bilo, če bi plesali pod Italijani, ki jih opevaš, pa Primorci dobro vemo. Razen foreštov, hujskačev ......
Motoviltz |  02 .03. 2020 ob  20: 50
-6
Sami partijci.. Janša , Cerar in še ostala garda.
Ni za verjet, da 30 let po razpadu Jugoslavije nam še vedno vladajo partijci.
Italijani temu rečejo "se la suonano e se la cantano"
Vse to po zaslugi partijskega podmladka zbranega pod neko "Levico".

Proletarci vseh vasi, kdo vas je.... ?
kokodek |  02 .03. 2020 ob  15: 01
janšo je iz zapora, ker je izdal vojaško skrivnost, rešil Kučan in slovenski komunisti. Če bi mu sodilo vojaško sodišče, se danes ne bi tako šopiril ali pa ga sploh ne bi bilo
Lili |  02 .03. 2020 ob  14: 55
@vseved
@drek
Se tudi meni zdi da je tako. Moraš imeti človeka tudi na drugi strani, tako da držiš vse niti v rokah. Res, komunistični sistem je na nek način občudovanja vreden. Imajo preštudirano vse v nulo. Za nas - rajo, pa gre samo navzdol.
vseved |  02 .03. 2020 ob  14: 22
-3
@ Lili, kako ti ni jasno, da je Janša še edini Kučanov vojščak! Kučan ga je nastavil na čelo klerodomobrancev, da ti ne bi preveč dvigovali glav.
Ramiz |  02 .03. 2020 ob  13: 56
-1
Tv
Ramiz |  02 .03. 2020 ob  13: 56
-2
Če
Drek |  02 .03. 2020 ob  13: 25
-2
Lili | 02 .03. 2020 ob 12: 57

Jasno..po navodilih strica od Janse...Kucana. Vsi komunisti si pomagajo med seboj od osamosvojitve naprej. Kucan je stric iz ozadja od JANSE.
Lili |  02 .03. 2020 ob  12: 57
Po navodilih Kučana jo je ustanovil in po navodilih Kučana jo je zapustil...Kaj vam ni jasno?
vseved |  02 .03. 2020 ob  12: 42
Cerar brezjajčni ! To je največja gljiva na našem političnem parketu.