Skala se odmika, plaz in kamenje vse bolj grozita Bezovici

Koper

Pred približno mesecem dni smo poročali o skali, ki se je odškrbnila od kraškega roba in sedaj grozi vasi Bezovica. Sama skala se sicer praktično ne more zvaliti na vas, a od nje odpada kamenje, proti vasi se pomika tudi velik plaz zemlje. V zadnjem času je odpadanja vse več, včeraj se je tako okrušilo 1000 kubičnih metrov kamenja, ki tepta vse pred seboj. Večtonske skale so le korak pred vasjo.

"Spomnim se, da se je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja pospešeno gradila železnica. Cele dneve, celo praznike, kot je prvi maj. Niso se ustavili. In to je nekontrolirano pokalo. Ravno v tem času je nastala tudi razpoka v skali," pripoveduje Jože Cunja, ki vse svoje življenje preživel v Bezovici. Pravi, da so dolga leta živeli mirno, po tistem obilnem deževju leta 2010, zaradi katerega je na Obali prihajalo tudi do poplav, pa se je vse spremenilo.

"Slišati je bilo kot potres"

Skala se tako vse bolj odmika od roba, kamenje pada, nastaja plaz, skalne gmote se pomikajo proti vasi. "Včeraj natanko ob 13.05 smo znova slišali grmenje. Odtrgalo se je za 1000 kubičnih metrov skal, vse skupaj je grmelo kar nekaj sekund. Številni vaščani so prišli iz svojih hiš in z grozo opazovali, kaj se dogaja. Bilo je kot manjši potres," nam je dejal Mirjan Cunja, predsednik vaške skupnosti Bezovica.

Geologi so že na delu, ocenjujejo stanje in poskušajo ugotoviti, kakšna je nevarnost za vas. Na vprašanje, kdaj bi morali ukrepati, geolog Marko Kočevar pomenljivo pravi, da "že včeraj".

Mirjan Cunja kaže, od kod pada kamenje, ki je pognalo strah v kosti Bezovičanom.

"To skalo opazujem redno in po naših ocenah se je včeraj sprožil kamniti plaz, odtrgalo se je približno 1000 kubičnih metrov skale. Dinamika se povečuje, težav je vse več. Zadevo je treba čim prej sanirati," je pojasnil Kočevar. Igor Rakar, vodja zaščite in reševanja na Mestni občini Koper, je dejal, da bo treba sprva zgraditi lovilne nasipe. "A to je le začasna rešitev, saj bo treba sanirati celoten plaz," je pojasnil.

Z njim se je strinjal tudi podžupan MOK Danijel Cep, ki si je danes ogledal plazišče v Bezovici. "Dogodki v zadnjih urah so pokazali, da je potrebna intervencija. Nujno moramo ukrepati in nato z državo reševati sanacijo. Sredstva za intervencijo so že pripravljena, zadevo mora potrditi le še občinski svet, ki bo na sporedu prihodnji četrtek."

In kaj si krajani želijo?

Po besedah Mirjana Cunje bi domačini najraje videli, da se zadeva dolgoročno reši z miniranjem skale in odvozom materiala. Sedaj namreč živijo v strahu, dodatne tresljaje in odpadanje kamenja namreč povzroča tudi železnica, ki le nekaj metrov od skale poteka po vrhu kraškega roba. 

Deli novico: