Anketa Dela: Nazadovanje velikih strank

Redna mesečna anketa Dela je med drugim pokazala nazadovanje velikih dveh in rast manjših parlamentarnih strank, zlasti pa velik padec SDS in neverjeten vzpon NSi. SD bi tako volilo 11,8 odstotka vprašanih, SDS 9,5 odstotka, PS 7,1 odstotka in NSi 6,9 odstotka vprašanih. Ob tem pa zadovoljstvo z delom vlade in DZ še naprej upada.

Kot piše Delo, je SD znova na vrhu, druga pa je SDS. Vendar ima SD tokrat manjši delež glasov, kot jih je imela prejšnjič, ko je bila na drugem mestu, glasov za SDS pa je zdaj skoraj pol manj kot prejšnji mesec.

PS, ki jo je prejšnjič prehitel DeSUS, je zdaj znova na tretjem mestu, DeSUS pa je s 4,6-odstotno podporo padel na peto mesto. Na četrtem mestu je tokrat NSi in le 0,2 odstotne točke manjka, pa bi prehitela še PS. Dobila je skoraj trikrat toliko glasov kot prejšnjič, največ doslej in le 2,6 odstotne točke manj kot SDS.

SLS bi po anketi volilo 4,1 odstotka vprašanih, DL pa dva odstotka. Katero drugo stranko bi volilo 3,4 odstotka vprašanih, neopredeljenih je nekaj več kot 30 odstotkov vprašanih, na volitve pa ne bi šlo nekaj več kot 20 odstotkov sodelujočih v anketi.

Nezadovoljstvo z delom vlade je vse večje. Za delo v preteklem mesecu ji je dalo negativno oz. zelo negativno oceno 65 odstotkov vprašanih. Njeno delo pa je kot zelo pozitivno oz. pozitivno ocenilo 22 odstotkov vprašanih. Srednja ocena dela vlade je po navedbah Dela 2,33.

Janša in Janković zapuščata lestvico

Tudi na Barometru priljubljenosti se kaže nezadovoljstvo. Od 20 ocenjevanih sta edino Danilo Türk in Alenka Bratušek dobila višjo oceno kot prejšnji mesec. Na vrhu lestvice je Borut Pahor, sledijo pa Dejan Židan, Janez Potočnik, Danilo Türk in Karl Erjavec. Bratuškova je na devetem mestu. Po navedbah Dela pa je najbolj svojo oceno v primerjavi s prejšnjim mesecem poslabšal , ki je z Gregorjem Virantom tik pred izpadom. Lestvico znova zapuščata Janez Janša in Zoran Janković.