SDS, NSi in SLS bodo danes vložile interpelacijo zoper Viranta

Opozicijske SDS, SLS in NSi bodo na predlog slednje danes v DZ vložile interpelacijo o delu in odgovornosti ministra za notranje zadeve Gregorja Viranta, so potrdili v NSi. Interpelacijo bodo dopoldne predstavile na novinarski konferenci. To bo 32. vložena interpelacija zoper ministra od sprejema slovenske ustave.

Virantu očitajo škodovanje občinam

SDS, NSi in SLS Virantu očitajo škodovanje občinam z zmanjševanjem sredstev in namero njihovega združevanja. Obenem mu oporekajo oškodovanje državnega proračuna, pri čemer kot primer izpostavljajo nepojasnjene okoliščine glede letalskih vozovnic. Očitki gredo tudi na račun po njihovi oceni škodljivih sporazumov s sindikati.

Glavne točke interpelacije usklajene že pred enim mesecem

Opozicijske stranke so se o glavnih točkah interpelacije, ki jim zadnji hip utegnejo morda dodati še kakšno, uskladile že pred dobrim mesecem. SLS je sicer opozorila, da je interpelacijo treba vložiti čim prej, a so v NSi in SDS sklenili počakati z njeno vložitvijo na "primeren politični trenutek".

Že na prihajajočo redno sejo DZ je namreč uvrščena interpelacija zoper ministra za finance Uroša Čuferja. Tako poslanci o delu in odgovornosti obeh omenjenih ministrov ne bodo odločali na isti seji.

Minister Virant je že večkrat dejal, da se bo priprave na interpelacijo lotil z vso resnostjo in odgovornostjo. Po njegovem mnenju bo šlo zlasti za soočenje političnih konceptov, pri čemer pa dvomi, da bi njegova čvrsta stališča uspeli spremeniti.

Za naslednjo interpelacijo zrel minister Stepišnik?

Del opozicije medtem namiguje na pripravo tretje interpelacije. Zanjo je po njihovem mnenju zrel minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik.