Adria Airways želi odpreti bazi v Veroni in Celovcu

Slovenski letalski prevoznik Adria Airways svoje poslovanje, kot kaže, vse bolj širi tudi zunaj meja Slovenije. Prihodnje leto namerava odpreti bazo na letališču Villafranca v Veroni, prošnjo za odprtje baze pa je naslovila tudi na letališče v Celovcu, poroča spletni portal EX-YU Aviation News.

Adria Airways želi na letališču v Celovcu stacionirati letalo, zdaj pa čaka na odgovor letališča. Slednje se bo tudi odločilo, na katerih linijah bo lahko slovenski prevoznik letel s celovškega letališča.

Celovec, šesto največje avstrijsko mesto, je od Ljubljane oddaljen le okoli 90 kilometrov. "Nanj gledamo kot na naš domači trg. Osredotočeni smo na regijo Alpe-Jadran. Poleg Slovenije smo se osredotočili še na jug Avstrije, vzhod Italije in dele Hrvaške," je prvi mož edinega slovenskega letalskega prevoznika Mark Anžur dejal za portal Austrian Aviation.

Linij z letališča v Mariboru medtem ne načrtujejo

"Brez podpore lokalne skupnosti ni tako enostavno uvesti linij iz Maribora. Zaenkrat za to ni virov," je dejal Anžur.

Kot pravi, se bodo osredotočili na Verono, kjer bodo stacionirali letalo CRJ200, dnevno pa bodo leteli v Bruselj, na Dunaj in v Zürich. S tem bodo zagotavljali povezovalne lete za Brussels Airlines, Austrian Airlines in Swiss International Air Lines ter tako prevzeli linije, ki jih je prej upravljal italijanski prevoznik Air Dolomiti.

Adria Airways namerava sicer zmanjšati uporabo letal CRJ200. Od štirih, kolikor jih je trenutno v floti, nameravajo do konca leta 2015 prodati dva. Enega so letos prodali letalski družbi SCAT Airlines iz Kazahstana.

V načrtu nove linije

Letala CRJ200 namerava slovenski prevoznik nadomestiti z modeli CRJ900. "Letala CRJ200 so primerna le za razvoj novih linij," je dejal Anžur. Kot je nedavno povedal v pogovoru za STA, načrtujejo prihodnje poletje nove linije tudi iz Ljubljane, med drugim v Prago, Varšavo in London.

Adria Airways je v prvih osmih mesecih po prvih ocenah ustvarila 1,2 milijona evrov izgube iz poslovanja, kar je 5,7 milijona evrov manj kot v enakem obdobju lani. Izkoriščenost potniške kabine so na letni ravni zvišali za šest odstotnih točk na 73,1 odstotka. Na koncu leta pričakujejo pozitiven rezultat.