Airbus napovedal pohod na japonski trg

Slovenija

Evropski proizvajalec letal Airbus je napovedal pohod na japonski trg, na katerem je doslej tradicionalno prevladoval ameriški proizvajalec Boeing. Potem ko je Airbus, ki si na Japonskem obeta polovični tržni delež, v začetku meseca pridobil veliko naročilo Japan Airlines, o spremembah v floti zdaj razmišlja tudi All Nippon Airways.

Airbus ima na Japonskem trenutno 13-odstotni tržni delež, ki se bo do leta 2020 zahvaljujoč že pridobljenim naročilom skoraj podvojil. A to ni njihov glavni cilj - na trgu želijo doseči polovični tržni delež, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

"Na Japonskem bomo povečali tržni delež," je na poslovnem forumu v Tokiu v ponedeljek povedal prvi mož Airbusa Fabrice Bregier in dodal, da želijo to številko čim bolj približati 50 odstotkom.

Iz japonskega letalskega prevoznika Japan Airlines so v začetku oktobra sporočili, da so pri Airbusu naročili 31 letal. V Japan Airlines želijo s tem zmanjšati odvisnost od Boeinga, s katerim imajo zaradi dreamlinerjev v zadnjem času veliko težav.

Posel ocenjujejo na 9,5 milijarde dolarjev

To je v letalski industriji sprožilo špekulacije, da bi lahko Japan Airlines z naročili Airbusovih letal kmalu sledili tudi v drugem japonskem letalskem prevozniku All Nippon Airways, za katerega je znano, da išče letala, s katerimi bi nadomestil del flote boeingov 777.

Bregier je dejal, da bi bil tega sodelovanja vesel. V All Nippon Airways naj bi v prihodnjih šestih mesecih naročili okoli 30 novih letal. V boj za naročilo naj bi se po poročanju AFP, ki se sklicuje na vir iz letalske industrije, podala tako Boeing kot tudi Airbus.

V All Nippon Airways so danes pojasnili, da o tem niso sprejeli še nobene odločitve. "Trenutno proučujemo, katera letala bi bila primerna za našo floto, zato še nimamo dokončnega načrta," je pojasnil neimenovani tiskovni predstavnik.