30-LETNIK SPREGLEDAL REŠEVALCA NA NUJNI VOŽNJI: 26-letni reševalec hudo poškodovan (VIDEO)

Kronika

V Ljubljani na križišču Slovenske in Dunajske ceste se je danes okrog 8.30 zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena 26-letni voznik reševalnega motornega kolesa Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana in 30-letni voznik osebnega vozila, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Reševalec je težje poškodovan, a stabilen.

Vse fotografije so simbolične.

Kot so na Twitterju zapisali v UKC, je bil v nesreči poškodovan njihov sodelavec, ki je hitel na pomoč v nesreči poškodovanemu motoristu. Reševalec je težje poškodovan, a stabilen in ostaja na zdravljenju v UKC Ljubljana, so še zapisali.

Vodja reševalne postaje Ljubljana Janez Kramar je v opoldanski izjavi za javnost dejal, da bo okrevanje poškodovanega dolgotrajno, a da so s poškodovanim že govorili in upajo na najboljše.

Opozoril je, da so reševalci na motorju med najbolj ogroženimi v prometu in udeležence v prometu pozval, naj posebej pazijo, kadar reševalci na motorju uporabljajo modre luči.

"Verjemite, da je taka nesreča ena najhujših in najbolj stresnih v reševalstvu, kadar moraš oskrbeti svoje kolege ali svojce, zato smo tudi ekipi, ki je posredovala na kraju, pomagali z zaupniki, ki so izučeni, da opravijo razbremenilne pogovore," je dejal.

Glede nesreče je povedal, da je bil reševalec na motorju na nujni vožnji in hitel na pomoč motoristu, ki je bil udeležen v prometni nesreči. Dejal je, da je treba počakati na preiskavo policije, a da je po prvih podatkih reševalec vozil skozi rdečo luč, voznik osebnega avtomobila pa ga je verjetno spregledal.

Kramar je dejal, da se je podobno huda prometna nesreča zgodila leta 2004, da pa že dlje časa opozarjajo, da bi bilo treba dejstvo, da reševalci skozi rdečo luč vozijo na nujnih vožnjah, vzeti kot olajševalno okoliščino in teh za ta prekršek ne kaznovati ter v to smer spremeniti tudi zakonodajo.

Kot je popoldne povedal policijski inšpektor Refik Hodžić z ljubljanske policijske uprave, so za oba poškodovana odredili pregled za prisotnost alkohola v krvi.

Dejal je, da si bodo na policiji ogledali posnetke nadzornih kamer, in pojasnil, da je za vožnjo v rdečo luč predvidena kazen 250 evrov globe in pet kazenskih točk, vozniku, ki ne odstopi prednosti vozilu s prednostjo pa grozi globa 160 evrov in tri kazenske točke.

"Ob tej priložnosti bi vse voznike pozval, da upoštevajo posebne svetlobne in zvočne znake in naj tem vozilom omogočijo prednost. Prav tako velja opozorilo tudi vsem voznikom vozil s prednostjo, ki sicer niso dolžni spoštovati prometnih predpisov, da vozilo vozijo tako, da ga stalno obvladujejo in ne ogrožajo ostalih udeležencev v cestnem prometu," je še dejal Hodžić.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Marko |  06 .06. 2019 ob  10: 04
"problem je da na semaforu na zeleni luči ti ne moreš gledati levo in desno" ta izjava je popolnoma nesmiselna in neprimerna. Delam v zdravstvu in v okviru popoldanske obrti delam tudi kot pogodbeni reševalec. Jaz v privat avtu na vsakem večjem križišču vedno in res vedno preventivno pogledam levo in desno. To da ljudje zapeljejo v zeleno luč je samo pokazatelj neodgovornosti posameznika, saj niso konji ki imajo nameščene plašnice na glavi. Dolžnost vsakega voznika je, da spremlja promet, tudi če pelješ v zeleno. In to prav popolnoma nič ne zaustavi oz. nič ne ohromi prometa. In za vse ki nikoli niste delali v rešilcu. NIKOLI noben od fantov ne zapelje na polno v rdečo luč, so reševalci, niso kamikaze.

hvala in lep dan
Nixon |  06 .06. 2019 ob  09: 34
-2
Zarja, ne gre se za to da noben ne želi pustit rešilca na nujni vožnji, problem je da na semaforu na zeleni luči ti ne moreš gledati levo in desno, če je prehodno in če je kakšen na nuni vožnji. To je zelo nevarno. Da imajo prednost na semaforu bi promet vedno obstal, ker bi vsi na zeleni še ustavljali, da vidijo če je kašen rešilec. Zato je tudi v zakonu o prometu takšen da vozila na nujni vožnji nimajo prednost na rdeči.
Iz primera je videti da se prav na takšen način čuva zdravlje in življenje. Seveda udeležencev v prometu. Ni cilj rešiti nekoga in pri tem ubiti nekega drugega.
Sam sam imel večkrat se ustavit rešilcu na semaforju, kar je edino prav ampak ne pričakovati, da bo vsak videl rešilca motoristu pri 80-100 na uro kako šviga med vozili skozi rdečo. Seveda voznik vozila ni nič kriv.
Pa upam da se bodo vsi pozdravili čimprej.
Zarja |  06 .06. 2019 ob  08: 24
Vsakega , ki tako razmišlja kot ti VSEVED , naj grejo reševat v prvi prestavi , pa tudi policaje bi blo dobro za zdravje vprašat , čeprav mi drugače niso zoprni. Se ve kaj je nujna vožnja. Zakaj se pa potem mora vse živo umaknit ko se pelje politika z spremstvom . Kaj so pa oni tako pomembni ? Ni večje vrednote kot varovat in reševat zdravje in življenje.
vseved |  05 .06. 2019 ob  22: 30
-2
Če je res prevozil rdečo luč, ni prav da kaznujejo voznika osebnega avtomobila.