10 KLJUČNIH NASVETOV ZA SREČNO IN ZDRAVO MAČKO: Ne delajte teh napak!

Trendi

Zavedanje o pravilni skrbi za mačke je bistvenega pomena za njihovo dobrobit. Veterinarji so izpostavili nekaj pogostih napak, ki jih lastniki mačk delajo in s tem škodijo svojim ljubljenčkom. Spoznajte, kaj bi morali vedeti, da boste lahko poskrbeli za srečno in zdravo mačko.

Pazite na rastline

Preden okrasite svoj dom z rastlinami, preverite, ali so varne za mačke. Nekatere rastline, kot na primer lilija, so strupene za mačke in lahko povzročijo hude zdravstvene težave, vključno z odpovedjo ledvic ali celo smrtjo. Bodite pozorni in izberite rastline, ki so varne za vašo kosmatinko.

Spoštujte meje

Vsaka mačka ima svoj karakter, zato je poglavitno, da spoštujete njeno osebnost. Mačke ne ljubkujte, če ni razpoložena za to. Veterinarka Wendy Hauser opozarja, da lastniki pogosto vsiljujejo svojo željo po crkljanju, ne da bi se prej prepričali, ali je mačka dejansko pripravljena na to. Pomembno je, da mačka pride k vam, ko sama želi interakcijo.

Nevarnost volnene preje

Preja ali volnena preja lahko predstavlja veliko nevarnost za mačke. Če mačka poje prejo, se le-ta lahko zagozdi v črevesju in povzroči resne zdravstvene težave. Pazite, da volnene preje ne puščate v bližini mačke.

Ne spodbujajte igranja z rokami

Mačke imajo naravno nagnjenje k lovljenju premikajočih se predmetov, kot so na primer žogice. Vendar pa je odločilno, da pri igri z mačko ne uporabljate rok kot vabo. To lahko privede do neprijetnih situacij in potencialne nevarnosti. Vedno uporabljajte predmete ali igrače, ki so namenjene interakciji z mačko.

Kaznovanje ni rešitev

Kakršnokoli kaznovanje mačke ima lahko negativne posledice. Mačke so recimo zelo občutljive na glasne zvoke in jih lahko takšne situacije prestrašijo. Namesto kaznovanja se osredotočite na pozitivno ojačevanje želenega vedenja.

Uravnotežena prehrana je ključna

Mačke imajo posebne prehranske potrebe, zato je nujno, da jim zagotovite uravnoteženo prehrano. Suha hrana ne zagotavlja zadostne hidracije, zato je priporočljivo, da mački ponudite tudi mokro hrano. Prav tako se izogibajte dajanju kravjega mleka, saj mačke ne prenašajo laktoze.

Ne dajajte mačkam zdravil brez potrditve s strani veterinarja

Zdravila za ljudi ali pse niso primerna za mačke. Nekatera zdravila, kot je paracetamol, so zelo toksična za mačke. Pred dajanjem kakršnihkoli zdravil se posvetujte z veterinarjem.

Preverite hrano, ki jo dajete mački

Poskrbite, da hrana, ki jo dajete mački, ne vsebuje kosti. Kosti so nevarne, saj se lahko zagozdijo v prebavnem traktu mačke. Vedno preverite, ali je hrana brez kosti, in če pride do nepredvidenega zaužitja kosti, takoj poiščite veterinarsko pomoč.

Mačke potrebujejo družbo

Mačke so družabna bitja in potrebujejo interakcijo s svojimi lastniki. Ne puščajte mačke same več kot 24 ur, saj dolgotrajna osamljenost negativno vpliva na njeno počutje. Če morate biti odsotni, se dogovorite s prijateljem ali sosedom, da mačko obišče in ji posveti pozornost.

Opazujte spremembe v vedenju

Mačke lahko s spremembami v vedenju izražajo bolečino ali nelagodje. Če opazite nenavadne spremembe v vedenju vaše mačke, se posvetujte z veterinarjem. Zgodnje odkrivanje in obravnava zdravstvenih težav lahko pomagata ohraniti mačko zdravo in srečno, piše Insider.

Pravilna skrb za mačke je primarnega pomena za njihovo dobrobit. Z ustreznim ravnanjem lahko namreč poskrbite za srečno, zdravo ter izpolnjeno življenje vaših mačjih prijateljic.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija