ZNAKI, DA IMATE PREVEČ RAZVAJENO MAČKO: Kako jih prepoznati in obvladovati?

Trendi

Čeprav je prijetno razvajati svojo mačko z luksuznimi ležišči in zabavnimi igračami, je 'preveč ljubezni' do predajoče kosmatinke lahko problem, saj zna oblikovati slabe navade. Odkrijte znake razvajane mačke in spoznajte nasvete, kako ustrezno ukrepati.

Prepoznavanje znakov razvajene kosmatinke

1. Izbirčnost pri hrani

Pogosto se ljudje pritožujejo, da njihove mačke ne marajo jesti svoje hrane. Običajno je to posledica hranjenja mačke z ostanki z mize ali drugimi priboljški. In kako to zgleda? Vaša mačka zavrne svojo hrano, vas pa takoj začne skrbeti. Tečete v trgovino in kupite drugo znamko hrane in to počnete, dokler ne najdete nekaj, kar vaši kosmatinki ustreza. Na ta način ji pokažete, da bo nagrajena, če le dovolj dolgo čaka. Tako bo vztrajno čakala, da ji ponudite kaj boljšega v primerjavi s tistim, kar je že v njeni skledi. Čeprav ni nič narobe z občasnimi priboljški, bodite zmerni, piše na spletni strani CatVills.

2. Prekomerna težnja po pozornosti

Vaša mačka ves čas hodi za vami in deluje, kot da je z vami obsedena? Potem ste jo morda preveč razvadili. Razvajene muce se postavijo na pot, ko berete knjigo, delate na računalniku ali počivate v postelji. Ni jim všeč, ko posvečate pozornost čemurkoli drugemu in postanejo ljubosumne. Vendar pa lahko izrazita težnja po pozornosti pomeni tudi, da mačka potrebuje pomoč. Če se njeno vedenje nenadoma spremeni, bi morali poklicati/obiskati veterinarja.

3. Spanje vsepovprek

Kupili ste ji udobno mačjo posteljo in pričakujete, da bo v njej spala. In kaj počne vaša razvajena prijateljica? Zasede vaš stol, posteljo, poležava na perilu ali se skrije v omaro. Pravzaprav vaša mačka spi povsod, razen v svoji postelji, tudi ob vratih ali med dvema stoloma. Če to ni dovolj, bo prišla v vaše naročje, predla, ne bo se premaknila, s kremplji pa bo gnetla po vaših nogah oziroma 'delala piškotke'. Vendar ji ne boste zamerili. Vaša kosmatinka je videti preveč prisrčna, da bi jo dvignili in nesli v njeno ležišče.

4. Nespoštovanje pravil

Vaša mačka ne sme skakati na pult ali mizo, vendar se 'požvižga' na vaša pravila. Brez skrbi skače na mizo in se naredi nedolžno, ko jo zalotite. To je jasen znak, da ste jo razvadili in okrepili njeno prepričanje, da je ona kraljica in vi njen/a suženj/sužnja.

5. Nočno zbujanje

Ali ponoči vstajate, ker je vaši mački dolgčas ali je lačna? To je znak razvajanega mačjega vedenja. Mačke so bolj aktivne tik pred zoro. Zato je vaša mačka budna ob štirih zjutraj in razmišlja, kaj bi lahko počela. Vendar, če vas budi sredi noči, ste verjetno spodbujali to vedenje in razvadili svojo mačko, četudi tega niste nameravali. Hranjenje mačke ponoči, ko greste recimo na stranišče, ni priporočljivo, saj na ta način ve, da je sprejemljivo zahtevati hrano in pričakovati, da boste vstali ter napolnili skledo.

6. Pretirano mijavkanje

Ali vas mačka spravlja ob pamet s svojim mijavkanjem? Potem imate morda razvajeno mačko, ki pričakuje, da boste 'skočili', ko slišite njen ljubek mijav. Vaša mačka lahko, na primer, mijavka ob zaprtih vratih, da jo spustite ven, in le minuto pozneje spet mjavka, da jo spustite notri. Ta cikel se ponavlja, dokler vam resnično ne zmanjka potrpljenja. Nasploh ne bi smeli spodbujati mačkinega pretiranega mjavkanja. Če nagradite mijavkanje z dodatnimi priboljški in pozornostjo, se bo vaša mačka hitro razvadila in preveč mjavkala, da bi pritegnila pozornost.

7. Agresivno vedenje

Ali vaša mačka uničuje več stvari po hiši, kot običajno? Potem morda izvaja kapriciozne izbruhe, značilne za razvajenega otroka. Razvajene kosmatinke ne marajo, ko kaj ni po njihovih željah in najdejo 'ustvarjalne' načine, kako izraziti svoje nezadovoljstvo. Verjetno veste, o čem je govora - strgan toaletni papir, popraskano pohištvo, razbito steklo itd. Izogibanje uporabi mačjega stranišča in puščanje 'presenečenj' po hiši je še en način razvajane mačke, kako doseči svoje. Vendar pa lahko takšno vedenje kaže tudi na bolezen in bi morali ukrepati.

Nasveti, kako obvladati prikupno razvajenko

1. Postavitev mej

Preden pripeljete mačko ali mladička v svoj dom, se odločite, katera pravila boste uveljavljali. Ker, ko se vaša mačka udobno počuti pri nečem, bo to precej težje prekiniti. Medtem ko mačke ne marajo zaprtih vrat, jim je še manj po godu, ko jim nenadoma odvzamete dostop do njihove najljubše omare ali stola. V takih primerih bodo storile skoraj vse, da se vrnejo nazaj in njihovo vedenje bo podobno obnašanju razvajenih otrok.

Zato je bolje, da se vedenju, ki ga želite preprečiti, izognete na začetku, tako da zaprete omaro ali vrata v vašo spalnico. Prav tako morate določiti pravila glede hoje po mizi in pultu, žvečenja rastlin ali kablov itd. Ko se enkrat odločite, kaj je dovoljeno in kaj ne, je še toliko bolj pomembno, da se tega držite.

2.  Neodzivanje na pretirano mijavkanje

Globoko spite, ko vas vztrajno mijavkanje vrne v svet budnih. Ker ne morete spati ob takem hrupu, vstanete in nahranite mačko ob 5. uri zjutraj. Zveni znano? Vaša mačka zdaj ve, da vas bo glasno in/ali dalj časa trajajoče mijavkanje spravilo iz postelje in prisililo, da jo nahranite. Nagraditi njeno pretirano mjavkanje čez dan ji prav tako sporoča, da ste vedno na razpolago. Zaradi tega ne bo sprejela odgovora 'ne' takrat, ko ste preveč zaposleni, da bi ji lahko posvetili pozornost.

Kar morate narediti je boleče in vzelo vam bo nekaj čas. Govora je o ignoriranju njenega prekomernega prosjačenja za pozornost. Mačko nagradite s hrano in božanjem samo, ko bo tiho. V prvih nekaj tednih bo verjetno mijavkala čim glasneje, da bi vas prisilila, da popustite. Toda sčasoma bo razumela, da bosta hrana in pozornost prišli, ko bo tiho. Poleg tega jo morate čez dan utruditi. To je edini način, da zagotovite, da bo spala, dokler se ne boste odločili, da je čas za vstajanje.

3. 'Kaznovanje'

Ali vaša mačka pogosto počne stvari, ki jih ne sme početi? Na primer, skače na kuhinjski pult ali 'krade' stvari s krožnika. Fizično obračunavanje je seveda nesprejemljivo, vendar lahko mačko še vedno 'kaznujete', kadar jo zalotite pri napačnem ravnanju.

Ustvarite nenadne glasne zvoke, ko mačka skoči nekam, kamor ne sme. Pločevinka s kovanci deluje popolno. Dajte mačko v prostor brez ljudi za pol ure. Postavite aluminijasto folijo na pohištvo, ker je mačke ne marajo. Pri končnih rezultatih je važno, kdo je bolj trmast - vi ali mačka?

4. Podkupovanje

Še en način, kako se spopasti z razvajeno mačko, je naučiti kosmatinko, kako naj se obnaša. Se sliši nemogoče, kajne? Treniranje mačke je izziv, saj po naravi niso nagnjene k ustrežljivosti. Za razliko od psov mačke ne 'nasedajo' pohvalam, igračam ali pozornosti. Vendar jih lahko podkupite za sledenje vašim navodilom in sicer, z najbolj okusnimi priboljški in veliko potrpežljivosti.

Izberite hrano, ki jo ima vaša mačja prijateljica zelo rada, kot je konzerva s tuno ali slastna mesna palčka. Uporabite to poslastico samo za trening, saj bo na ta način mačko bolj verjetno spodbudila, da se odzove na učenje. Osredotočite se na vedenje, ki ga želite spremeniti. Na primer, če razvajena mačka uničuje vaše pohištvo, kupite mačje drevo in jo naučite, kako ga uporabiti. Treningi naj bodo kratki in bodite potrpežljivi s svojo malo razvajenko.

5. Prenehanje s hranjenjem z mize

Veliko lastnikov misli, da je v redu, če hranijo svojo mačko z ostanki hrane z mize. Medtem ko košček piščanca ali puranjega fileja ne bo škodoval vaši mački, hranjenje z mize prinaša svoje tveganje. Kot prvo, ni vsa človeška hrana primerna za mačke. Recimo hrana s česnom, čebulo ali kofeinom zanje ni ustrezna.

Obenem običajno solimo vse, kar pojemo, in presežek soli ni dober za mačje ledvice. Poleg tega hranjenje z mize spodbuja slabo vedenje, kot so prosjačenje za hrano ali 'skakanje v krožnik'.

Čeprav je lahko zabavno gledati, kako mačka zbeži z vašo pečeno perutničko, to ni smešno, ko vas ovira pri jedi. Da bi se izognili takemu vedenju, mačke nikoli ne hranite z mize. Namesto tega ji ponudite primerne priboljške v njeni skledi ali preizkusite nekaj receptov za domače mačje priboljške.

6. Nagrajevanje

Vsakič, ko vaša mačka stori nekaj, kar vam je všeč, jo nagradite s hrano, da spodbudite to vedenje. Na primer, svojo kosmatinko nagradite s priboljškom, ko ne skače na mizo ali ko spoštuje vašo zasebnost.

7. Ustvarjanje rutine

Mačke so bitja navade in to lastnost lahko izkoristite, da ne razvadite svoje mačke. Ustvarite rutino in jo vsak dan upoštevajte. Obrokov in igranja ne zagotavljajte ob različnih urah. Vaša mačka se bo naučila, da pravila postavljate vi, ne ona.

8. Sklepanje kompromisov

Včasih se je treba postaviti na sredino, tako da boste vi in mačka lahko živeli v miru. Na primer, če vaša mačka vztraja pri spanju na postelji, ji zagotovite svoj kotiček na postelji in preprečite, da bi prevzela celo ležišče. Če vaša mačka ni preveč zahtevna glede hrane, ji občasno privoščite priboljšek.

Da se vaša mačka ne razvadi preveč, morate postaviti meje, slediti rutini, zavračati slabo vedenje in nagraditi dobro vedenje. Če to delate, boste poskrbeli za srečo in zdravje svoje srčice ter v miru sobivali z njo. Ravno to je cilj, mar ne?

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  22 .10. 2023 ob  03: 08
Vsak uziva razvajati to predajoco kosmatinko z luksuznimi lezisci in zabavnimi igracami