ŽIDAN BO TAKOJ PO IZVOLITVI MANDATARJA ODSTOPIL: Kdo ga bo nasledil?

Slovenija

Predsednik DZ Dejan Židan je napovedal, da bo takoj po predvideni izvolitvi novega predsednika vlade Janeza Janše, o čemer bo DZ na tajnem glasovanju odločal v torek, odstopil z mesta predsednika DZ. To je po njegovih ocenah korektno, saj je nastala neka druga politična večina, ki mora imeti svojega predsednika DZ.

Novoimenovani predsednik vlade na podlagi zakona o vladi in poslovnika DZ predlaga imenovanje ministrov državnemu zboru najpozneje v 15 dneh po izvolitvi. Če so dogovorjeni, lahko predlog vložijo v postopek v roku nekaj dni, nakar sledijo predstavitve kandidatk in kandidatov za ministre, je dejal Židan in ocenil, da lahko pridemo do nove vlade zelo hitro, v roku dveh tednov.

Prvaki SDS, SMC, NSi in DeSUS so koalicijsko pogodbo podpisali v torek, predsednik republike Borut Pahor pa je predsednika SDS Janeza Janšo za novega predsednika vlade državnemu zboru predlagal v sredo.

Na vprašanje, ali je presenečen nad to koalicijo, je Židan dejal, da je nastala zato, ker je zmanjkalo poguma Levici in se je odmaknila od vlade ter ker se je Marjan Šarec sam odločil, da preda štafeto Janši. "Tako da danes govoriti, da je SDS s sistematičnim ravnanjem prišel do desne vlade, ne drži. Ta nova vlada, ki bo verjetno nastala, je posledica ravnanj Levice in Marjana Šarca," je opozoril.

Sicer pa na podlagi že podpisane nove koalicijske pogodbe ocenjuje, da je to dokument, ki izhaja iz sprejetega proračuna, in bodo "očitno bodo peljali podobno politiko, kakor je bila do sedaj". Napovedal je, da bodo SD predloge, ki gredo v korist ljudi, podpirali. Ko pa se bo skušalo delati delitve, razslojevanje, bogatiti bogatejše in v slabši položaj dajati revnejše, bodo nasprotovali. "Torej kot opozicija bomo korektna opozicija, pričakovali pa bomo, da bo Slovenija še naprej v družbi naprednih, solidarno usmerjenih držav," je povedal.

Kdo bo novi predsednik DZ? 

Mesto novega predsednika ali predsednice DZ po predvidenem kadrovskem razrezu nove koalicije SDS, SMC, NSi in DeSUS pripada SMC. V zadnjih dneh so se pojavljali namigi, da bi to mesto lahko zasedla poslanka SMC Janja Sluga, a je v izjavi v DZ danes zatrdila, da ni kandidatka. V stranki se o tem, kdo bo ta položaj zasedel, po njenih besedah še niso dogovorili.

Ugiba se tudi, ali bi lahko novi predsednik DZ postal nekdanji predsednik SMC Miro Cerar, sicer tudi nekdanji premier in aktualni minister za zunanje zadeve v odhodu, ki ima po poteku mandata vladi pravico do vrnitve v poslanske vrste. Cerar je sicer že pred časom v pismu predsedniku SMC Zdravku Počivalšku napovedal, da v vladi pod vodstvom Janše ne more sodelovati. Ali to pomeni, da ne želi sodelovati niti v novi koaliciji, pa se ni želel izjasniti.

Počivalšek je v četrtek pojasnil, da se bo s Cerarjem sestal konec tedna. Kdo od poslancev SMC bo predsednik DZ, še ni želel govoriti. "Sestali se bomo in sprejeli najboljše odločitve. Takšne, za katere mislimo, da bodo prinesle najboljše rezultate. To velja tudi za ministrska mesta," je napovedal.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  28 .02. 2020 ob  14: 28
Ž- pojdi sedaj delat za minimalno plačo. Lp
kokodek |  28 .02. 2020 ob  13: 43
židan sram naj te bo !!!! poglej pred svoj prag in potem blati druge. SD je kriva, da je v državi danes tako st(r)anje. ste bili v vladi in ne ne v samo tej, vlekli vsak na svojo stran in se grebli, kdo bo koga očrnil. isto delate še zdaj. sploh pa mi greste na živce, ker se oklepate boruta!!!!!