"POSTAVILA BOM ODER IN ZAČELA ČISTITI, ČE NE SE MI BO ZMEŠALO": Po požaru še niso prišli dlje od spoznavnega sestanka s piransko občino

Piran

Po lanskem požaru v Piranu se stanje še ni premaknilo z mrtve točke. Več kot pol leta po dogodku se je na nas ponovno obrnila obupana lastnica uničenega stanovanja iz drugega nadstropja, Maja Miglioranza. Povedala nam je, da dlje od spoznavnega sestanka lastnikov in občine še ni prišlo. Če ne pride do premika, bo, kot pravi, 10. marca stvari vzela v svoje roke.

Pogled na uničeno stanovanje v drugem nadstropju. Objekt je v takem stanju že od 22. avgusta lani, ko je zagorelo. (Foto: osebni arhiv Maje Miglioranza)

"Danes je 190. dan po požaru in res bi se že moglo kaj narediti. Šest mesecev mineva, brez da se je kaj premaknilo. Še vedno je vonj po požaru, sosedje me sprašujejo, kdaj se bo kaj naredilo. Mislim, da tako ne gre in da bom ravnokar znorela," je dejala.

Lastniki stanovanj v pogorelem objektu so trije, eden od njih je občina. Na spoznavnem sestanku 5. novembra lani so se dogovorili, da bi bilo možno vzpostaviti koridor, ki bi cenilcu omogočil pregled objekta, a iz tega ni bilo nič, pove. "Obljubili so, da bo še enkrat en sestanek, ker bi morali imeti skupno sanacijo objekta. Nazadnje sem pisala na občino 25. februarja, kdaj bo ta termin. Rekli so, da naj počakam na obvestilo o terminu in da bo sestanek predvidoma v začetku marca," pojasnjuje Miglioranza.

Požar je prizadel tudi pritlične skladiščne prostore v lasti občine. (Foto: E. A.)

Cenilec lahko pride samo, če je stanovanje očiščeno

"Močno prosimo, da pride čimprej do tega skupnega sestanka, da se čimprej kaj sanira. Pred poletjem lahko še kaj naredimo. Potem pride sezona in Piran je turistični biser … Takrat ne bomo smeli več ničesar delati," nadaljuje obupana lastnica. Če ne bo prišlo v kratkem do sestanka z občino, bo zadeve vzela v svoje roke. Kot pojasnjuje, ima kulturnovarstveno soglasje s strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine, da lahko opravi vzdrževalna dela na objektu, in sicer postavitev odra in čiščenje objekta. "In 10. marca bom prišla v Piran in bom to začela delati, ne glede na vse."

Za postavitev odra in čiščenje bo na svoje stroške najela izvajalca, ki ima podjetje za vzdrževanje objektov in zaključna gradbena dela. On je med drugim tudi eden od gasilcev, ki so gasili požar v tem stanovanju avgusta lani, tako da pozna objekt. Zavarovalnica zahteva, da je stanovanje očiščeno, da lahko cenilec oceni škodo, pred tem njegov prihod ni mogoč.

Požar je gasilo okoli 100 gasilcev, pri vlečenju cevi so jim pomagali tudi turisti. (Foto: E. A., Gasilska brigada Koper)

Če bodo tudi lastniki iz prvega nadstropja uporabljali omenjeni oder, še ni dorečeno, zaenkrat se tudi še niso izjasnili glede tega, ali soglašajo s sanacijo. "Nepremičnino smo imeli zavarovano samo mi in občina, oni ne. Oni želijo njihovo nadstropje prodati. Za pridobitev gradbenega dovoljenja za rekonstrukcijo objekta pa bomo morali dati soglasje vsi lastniki," je dodala. 

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Veronika Izabela |  28 .02. 2020 ob  16: 58
Kdo je krivec, lahko presodi zgolj sodišče in nihče drug. Vse ostalo so "bučke", ki jih tukaj nekateri sadijo z neverjetno lahkotnostjo.
Tiramola  |  28 .02. 2020 ob  12: 55
Občina še vedno prikriva krivca za nastali požar.
Zakaj? Kaj prikriva? In koga.

Preiskava je pokazala na krivca.

A je to mogoče Okolje?

Genio?