ŽELEZNIŠKO PROGO DIVAČA-KOPER NAJ BI DANES ODPRLI: Zaradi nesreče ta vikend na cestah tudi tovornjaki (VIDEO)

Koper

Na slovenskih cestah je zaradi prvega počitniškega vikenda pričakovano povečan promet, nastajajo tudi že prvi zastoji. Več prometa je danes pričakovati tudi zaradi sprostitve prometa za tovorna vozila, namenjena proti Luki Koper in iz nje, do katerega prihaja po zaprtju železniške proge med Divačo in Koprom. To naj bi sicer odprli danes dopoldne.

Včeraj so na Slovenskih železnicah napovedali, da naj bi promet po železniški progi Divača-Koper pedvidoma znova stekel danes ob 9. uri. Po prvotnih napovedih naj bi sicer progo odprli že v petek, a so se po posvetu z Agencijo RS za okolje (Arso) in Geološkim zavodom Slovenije odločili za izkop dodatnega materiala, v katerem bi lahko bil kerozin.

Trenutno je železniška proga Divača-Koper zaradi sanacije posledic nesreče še vedno zaprta, po zadnjih napovedih pristojnih v Slovenskih železnicah pa jo bodo odprli danes dopoldne. Sanacija se je zavlekla, ker so se po posvetu z Agencijo RS za okolje in Geološkim zavodom Slovenije odločili za izkop dodatnega materiala, v katerem bi lahko bil kerozin. 

Zaradi torkove železniške nesreče, ko je v predoru pri Hrastovljah iztirilo šest vagonov tovornega vlaka, ki je prevažal kerozin, so ta vikend izjemoma dovoljeni tudi prevozi težkih tovornih vozil v in iz koprskega pristanišča. Povečan promet tovornih vozil in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, je zato mogoče pričakovati na območju celotne Slovenije.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje pa izven območja predora doslej niso zaznali izteklega kerozina, ki bi povzročil onesnaženje. Po torkovem iztirjenju šestih vagonov tovornega vlaka, ki je prevažal kerozin, je iz poškodovane cisterne sicer izteklo okoli 10.000 litrov tega goriva.

Že nastajajo zastoji

Zaradi prometne nesreče je na primorski avtocesti med Vrhniko in Logatcem proti Kopru še vedno zaprt počasni pas. Med Brezovico in Logatcem zato na posameznih odsekih nastajajo zastoji. Čakalna doba je med 20 in 30 minut. Čakalna doba je na mejnih prehodih Jelšane in Dragonja

Poleg tega so se ta teden  v Sloveniji in večjem delu Evrope ta teden začele počitnice, zaradi česar se jutranje in popoldanske konice med tednom prevešajo v dopustniške konice ob koncih tedna.

Promet bo zgoščen tudi med Koprom ter mejnima prehodoma Dragonja in Sečovlje v obeh smereh. Med najbolj obremenjenimi bodo mejni prehodi Sečovlje, Dragonja in Sočerga ter mejna prehoda Jelšane in Starod. Kot so še opozorili v prometno-informacijskem centru, bodo na potek prometa vplivala tudi dela na območjih cestninskih postaj Lukovica, Prepolje, Kozina, Videž in Vransko, še opozarjajo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija