ZASKRBLJENI STARŠI IZ KOPRA: "Otrok si ne upamo samih poslati po sladoled" (FOTO)

Koper

Že večkrat smo poročali o problematiki drog v slovenski Istri, po izpovedi matere iz Izole minuli mesec so se na nas obrnili tudi prebivalci Kopra, po objavi slednjega članka pa smo prejeli še dodatne odzive bralcev, ki pričajo o tem, da je problematika glede zadrževanja narkomanov problematična tudi pred Mercatorjevo poslovalnico v Olmu. Tako je bralka zapisala, da si ljudje celo ne upajo pošiljati otrok v trgovino po sladoled samih, brez spremstva odraslih. V Mercatorju odgovarjajo, da zaposleni v trgovinah nimajo pristojnosti, da bi posegali na področje javnega reda in miru; policijo lahko pokliče vsakdo, ki se počuti ogroženega.

Fotografiji, ki nam jih je poslala bralka. 

Za pojasnila smo se obrnili tudi na Mercator. "Problematika brezdomcev in odvisnikov je prisotna na več krajih in v več mestih, za prebivalce je bolj opazna, ko se ti zadržujejo v okolici frekventnih lokacij, kot so trgovine. Zaposleni v trgovinah nimajo pristojnosti, da bi posegali na področje javnega reda in miru. Seveda smo glede tega v stikih s policijo, ki ukrepa v okviru svojih pristojnosti," so zapisali v odgovoru na naša vprašanja glede navedb bralcev, da je pred trgovino Mercator v Olmu v Kopru zbirališče narkomanov.

Zanimalo nas je, ali so glede tega že ukrepali ali bili v stiku z vodstvom Mestne občine Koper ali s policijo. A kot so zapisali glede zadrževanja narkomanov na njihovih površinah, "če se osebe tam le zadržujejo in niso pretirano nadležne, ni upravičenih razlogov za posredovanje po zakonu o varstvu javnega reda in miru. V primerih, ko sta ogrožena ali kršena javni red in mir, pa lahko zaposleni v trgovini in kdor koli drug pokličejo policijo."

Kot še poudarjajo, lahko "zaposleni in varnostne službe osebe, ki se tam zadržujejo, le pozivajo, naj se umaknejo z območja trgovine, večjih pristojnosti pa nimajo. Vsakdo, ki se počuti ogroženega, lahko prav tako pokliče policijo."

Postopek ukrepanja v primerih, ko bi prišlo do hujših kršitev, je določen tako, da "zaposleni lahko pokličejo policijo, ko gre za sum kaznivega dejanja, izvršeno kaznivo dejanje ali ko je ogrožen javni red in mir. V situaciji, za katero zaposleni presodijo, da je to potrebno, lahko takoj pokličejo varnostno službo ali policijo. Ko pa se osebe le zadržujejo v bližini trgovine, policija ne posreduje," so še zapisali na naša vprašanja.

Kot so še navedli, je v primerih, ko so zaposleni klicali policijo, ta posredovala "v skladu s svojimi pooblastili". Iz tega lahko sklepamo, da je vendarle že prišlo do tovrstnih situacij. Potrdili so tudi, da so glede tega že prejeli pritožbe strank. "Nekateri kupci so se pritožili zaposlenim, ki pa lahko ukrepajo le tako, kot je zgoraj navedeno," dodajajo.

Konkretnega odgovora na vprašanje, ali so zaradi zadrževanja narkomanov pred trgovino povečali varnostne ukrepe oziroma kako bodo pristopili k tej problematiki, ki se po pričevanju krajanov zaostruje, pa ne navajajo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prč |  12 .08. 2023 ob  10: 47
17
Potrošniki in dilerčki so žrtve, na katere se spravljajo vsi. Oni niso problem, ampak kolateralna škoda. Problem - škodljivci so grosisti in ti so že 30 let eni in isti. Za njih vemo tudi tisti, ki s tem nimamo opravka. Prepričan sem , da za njih vedo tudi "oblasti". Včasih sem mislil, da so "oblasti" nesposobne, ampak sedaj sem prepričan, da sodelujejo in se okoriščajo s tem umazanim poslom.
manemebasat |  11 .08. 2023 ob  15: 52
37
Dilerjem dat po 30 let zapora pa bo veliko boljse.
vseved |  11 .08. 2023 ob  13: 09
-9
@Kaj te briga, u Olmi i na Markovcu to ne bi smel bit problem.
Kaj te briga  |  11 .08. 2023 ob  10: 37
49
Bo potrebno trojke in palice za razgnati to go........
vseved |  11 .08. 2023 ob  08: 53
92
Spet ste se spravili na trgovce.Vprašanje ,kaj bodo storili da narkomane umaknejo iz javnih površin postavite krajevni skupnosti in občini !