IZPOVED MATERE NAJSTNICE: "To je trenutna žalostna slika naše Obale: droga na skoraj vsakem koraku"

Izola

Objavljamo pretresljivo izpoved matere, ki se je v nekem trenutku zavedla, da se je njena najstniška hčerka zelo spremenila. Kmalu sta z možem ugotovila, da se dekle drogira, z drogo pa naj bi se oskrbovala v lokalni trgovini in bližnjem lokalu. "To je trenutna žalostna slika naše obale in življenja v Izoli: droga na skoraj vsakem koraku, trgovine, lokali, šole in celo vrtci se soočajo s to težavo, o kateri nihče ne govori na glas," opozarja mati, ki je svojo hčerko s hitrim ukrepanjem uspela rešiti iz peklenskih krempljev odvisnosti in podzemlja, ki je s preprodajo droge povezano. 

Fotografije so simbolične. 

"Moram priznati, da sem najprej omahovala, ali naj napišem resnično zgodbo o realnosti na Obali," začenja svojo pretresljivo izpoved bralka, ki želi ostati anonimna. K pisanju jo je spodbudila dramatična zgodba matere iz Pirana, katere komaj šestletni sin je bil po obisku očeta pozitiven na kokain, kot tudi članek o trgovki, ki si je s storniranjem računov prisvojila 45.000 evrov.

"Tukaj je naša družinska zgodba, ki se je odvijala v zadnjem letu. Okrog novega leta sva z možem opazila, da se najina najstniška hči zelo čudno obnaša. Sprva si nisva nič mislila, saj je bil čas praznovanj in alkohola in pač mladi so mladi in bo že minilo ... Ker pa se to zelo čudno vedenje in dejanja niso končala, sva postala pozorna in zaskrbljena. Najina hči je postala zadirčna, zmedena, zgubljenega pogleda in praznih oči, zjutraj ni spala ali ni prihajala domov, ko pa je prišla v dopoldanskih urah, je spala do večera ali celo do naslednjega dneva in se je vedla še bolj nenavadno: paranoična in prestrašena v svoji sobi, jedla je bolj malo in potem odvihrala spet neznano kam. 

Zatem pa je prišla nazaj vsa vesela in dobre volje, kot da ni nič. Medtem sva opazila, da se je spremenila; postala je zelo dobra lažnivka, pretvarjati se je znala neverjetno dobro, odgovor je imela na vsako stvar, prava igralka.

"Sedaj pa dovolj!" sva rekla z možem in jo soočila z njenim nenavadnim obnašanjem in početjem. Slišala sva vse možne pravljice o fantih, zaljubljenosti, težavah z prijateljicami ... Veliko je hodila v eno izmed trgovin v Izoli, kar ponavadi ni, saj živimo na drugem koncu mesta.

Po nekaj burnih pogovorih sva jo odpeljala na testiranje: skoraj me je zadela srčna kap! Najina hči je bila pozitivna na droge! Ne, moj otrok pa že ne! Ja, na žalost ravno moj otrok!

Kako se je vse začelo in kje je dobivala drogo? Pri prijateljici v trgovini ali v bližnjem lokalu. "Pa saj to ne more biti res!" sva si mislila! Ja, na žalost je bilo res. Tista pridna, lepa punca, nedolžna in delavna, je bila odvisnica in očitno prodajalka droge, skupaj z njenimi prijateljicami v trgovini in v lokalu.

Zgodbi nisva verjela! In potem nama je pokazala sporočila in kako se sporazumevajo ali kako dobijo drogo, ki mimogrede stane tam od 5 do 10 evrov! Ker tam delajo tudi zelo sumljivi lokalni ljudje, sva se odločila, da ne prijavimo ničesar.

Hčerka je zamenjala telefonsko številko in zbrisala vsa sporočila in kontakte; sama se je vzela v roke in se stežka spravila nazaj na pravo pot v življenju. S tistimi 'pridnimi puncami' se ne druži več, če se srečajo, se samo pozdravijo.

To je trenutna žalostna slika naše Obale in življenja v Izoli: droga na skoraj vsakem koraku, trgovine, lokali, šole in celo vrtci se soočajo s to težavo, o kateri nihče ne govori na glas. Mlada dekleta postanejo odvisnice in se potem prodajajo za drobiž ali pa postanejo preprodajalke droge. Skratka, žalostne zgodbe. To so osebe, ki imajo otroke, in se drogirajo, prostituirajo ali preprodajajo drogo, da lahko podpirajo svojo odvisnost. 

Naša zgodba se je srečno končala, zato nočemo omenjati nobenih imen ali kazati s prstom na odvisnike; vsakdo ima svojo življenjsko zgodbo in svoje razloge. 

Nauk te zgodbe je: bolj imejmo radi svoje otroke in jih ne obsojajmo, ampak poskušajmo razumeti in pomagati. Če to ne pomaga, potem ne pomaga nič," zaključuje svojo izpoved bralka.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  27 .07. 2023 ob  23: 28
Trava med osnovnosolci je kar razsirjena
Alex |  26 .07. 2023 ob  18: 27
-1
Kar ste volili, to imate. Po petih letih županovanja bržana je koper poln droge, ščurkov, miši in podgan. Vse umazano in zanemarjeno.
Stiv Rivs |  26 .07. 2023 ob  13: 03
15
@Alozi
V 70.tih prejšnjega stoletja, ko sem bil še mladenič, je bilo v Izoli par znanih uživalcev in kar nekaj posnemovalcev.
Danes jih je verjetno na stotine in to na težkih drogah.
Vzgoja se začne doma, se strinjam.
Problem vidim v temu, da je veliko staršev, ki niso vredni tega naziva.
Problem je tudi v temu, da ima šola zavezane roke.
ManofSteel |  26 .07. 2023 ob  13: 01
-9
Ti si prej gledal horsiče pa misliš, da si videl več droge...danes je toliko sinteticnih drog pa vse tja do sintetičnih, pa je več kot očitno, da ne znaš ločit đankija od normalnega. Si prebral članek? Po vedenju danes opaziš đankija...po obrazih se ne vidi tako hitro...s časom jih skuri...ko pa jih skuri je že pozno, ker so možgani skurjeni.
ManofSteel |  26 .07. 2023 ob  12: 58
@Alozi živeti v Izoli še ne pomeni, da poznaš razmere...rojen sem v Izoli in štejem 45 let. Za razliko od tebe poznam vse dilerjanv tej Izoli...celo Cimi D.o.o. je eden od glavnih v Izoli. Zdaj pa pojdi kupit kako solatko k njemu v prepričanju, da so poštenjaki. Vsi šipci, ki delajo na komunali so dilerji...pekari tudi. Sano okoli cerkve Sv. Mavra je vsaj 5 dilerjev Izolanov...policije nema od nikoder.
Alozi |  26 .07. 2023 ob  12: 46
16
@ManofSteel zelo dobro poznam razmere v Izoli. Že celo svoje življenje živim v Izoli. Ne vem koliko ste stari ampak verjemi, da v Izoli je bilo 20 let nazaj nevzdržno. Pol je bil Markovec...pol spet Izola... itd ..itd... Če boš čakal institucije, da rešijo zadevo lahko kar sanjaš naprej. Vzgoja, ki se naprej začne doma, ozaveščanje in nadzor v šolah.... Edino to nas lahko reši. Nihče drug. In puhla glava govori komu drugemu....
Prč |  26 .07. 2023 ob  11: 05
44
Še jaz, ki me stvar ne zanima, vem kdo je glavni grosist za trda mamila. To vejo tudi pristojne službe. Ali so nesposobni, ali pa imajo od tega korist; v obeh primerih bi morali odgovarjat.
ManofSteel |  26 .07. 2023 ob  10: 35
@Alozi ne kvasi bedarije, toliko droge kot jo je danes na vsakem vogalu ni bilo nikoli. Več kot očitno, da ne poznaš razmere na naših ulicah, šolah ipd.
Raje se vprašaj zakaj policija in tožilstvo ne odreagira, kljub nešteto prijav!?!?!?!?
To,da se ne da nič naredit lahko reče samo ena puhla glava...
Alozi |  26 .07. 2023 ob  09: 33
26
Droga v Izoli je vedno bila, včasih je bilo tega sranja še veliko več, žal se to ne bo spremenilo. Jankiji na vsakem vogalu. Zato je vse na starših. Opazujte svojega otroka, pogovarjajte se z njim, opazujte njegovo družbo, vsak starš bo hitro opazil da z otrokom nekaj ne štima... Skrivat več kot toliko ne morejo ... Prevenire e meglio che curare...