Zaradi davčnih pritiskov ZDA vrata zaprla že druga švicarska banka

Zaradi vse večjih pritiskov ZDA, ki želijo narediti konec nečednim praksam ameriških državljanov pri izogibanju plačevanja davkov, sta vrata zaprli že dve švicarski banki. Potem ko je to že januarja storila zasebna banka Wegelin, so ji v četrtek sledili še v Bank Frey, prav tako zasebni banki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Delničarji so se odločili ustaviti poslovanje

Iz Bank Frey, ki upravlja okoli dve milijardi švicarskih frankov premoženja (1,6 milijarde evrov), so pozno v četrtek sporočili, da so se delničarji odločili ustaviti poslovanje.

"Naša odločitev izhaja iz vse težjih pogojev na trgu, vedno obsežnejše regulative in nevzdržnih pogojev, ki jih morajo upoštevati manjše zasebne banke, delno tudi zaradi davčnega spora z ZDA," so zapisali v izjavi.

Do spora med Švico in ZDA je prišlo po tem, ko so ameriške oblasti leta 2009 kaznovale švicarskega bančnega velikana UBS, ker naj bi ameriškim državljanom omogočal izogibanje plačevanju davkov. Na koncu sta se državi dogovorili, da je UBS v zameno za zaključek postopkov razkrila podatke o 4450 strankah iz ZDA in ameriškim oblastem plačala 780 milijonov frankov.

A stranke UBS so se v luči te zadeve zatekle k drugim bankam, ki pa so jih z veseljem sprejele. To je v ZDA sprožilo nove sodne postopke proti švicarskim bankam. Med temi je tudi drugi švicarski velikan Credit Suisse.

Davčni sporazum potrdil tudi švicarski parlament

Državi sta nato dosegli sporazum, kako rešiti zaplet, a je v švicarskem parlamentu junija dobil rdečo luč. Konec avgusta sta podpisali nov davčni sporazum, ki ga je nato septembra vendarle potrdil tudi švicarski parlament.

Bank Frey je ena od 14 švicarskih bank, proti katerim je ameriško ministrstvo za pravosodje uvedlo preiskavo, ker naj bi ameriškim državljanom pomagale pri izogibanju plačevanja davkov. V banki pravijo, da v skladu s švicarsko in ameriško zakonodajo sodelujejo v preiskavi in bodo tako ravnali tudi v prihodnje.

Ker se je banka znašla v preiskavi, zanjo ne veljajo določila novega davčnega sporazuma med Švico in ZDA. Ta švicarskim bankam namreč omogoča, da se v ZDA izognejo tožbam, a morajo v zameno razkriti podrobnosti o računih ameriških državljanov.