ZAKAJ SE MAČKE RADE 'ZAVLEČEJO' V ŠKATLE: Povezano je tudi z njihovim zdravjem

Trendi

Mačke zelo rade poiščejo svoje zatočišče v škatlah, košarah, na policah in v drugih ozkih prostorih. Ste se kdaj vprašali, zakaj tako uživajo v tem? Znanstveniki pravijo, da s tem oponašajo obnašanje svojih prednic, ki so se v naravi skrivale v luknje, da bi lahko v miru opazovale okolico in bile na varnem pred plenilci.

Mačke so skrivnostne živali in se rade skrivajo, zato obožujejo škatle in podobne majhne predmete. Ko počivajo v škatli, se zavedajo, da so na varnem, saj se jim nihče ne more približati izza hrbta ali s strani. 

Nizozemski znanstveniki, ki preučujejo obnašanje mačk, pa se niso zadovoljili z odgovorom, da mačke samo oponašajo svoje prednice – zanimalo jih je, kaj se skriva za tem. Spremljali so 19 mačk iz nizozemskega zavetišča za živali, desetim so dali škatle. Živalim so nato merili stres, rezultati pa so pokazali, da so bile mačke v škatlah manj pod stresom kot tiste, ki niso imele škatel.

Stres je lahko za mačke poguben. Večja raven stresa namreč predstavlja večje zdravstvene težave. Zato, če se vaša mačka rada skriva v ozkih zatočiščih, ji to le dovolite.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija