ZAKAJ JOČEMO? Tega nenavadnega razloga res ne bi pričakovali

Trendi

Strokovnjaki verjamejo, da smo ljudje edina živa bitja, ki jočemo zaradi čustvenih razlogov. Jočemo, kadar smo srečni, žalostni, frustrirani in tudi ko smo ganjeni. Solze nam pomagajo ustvarjati pristnejše in tesnejše odnose. Ne jočemo pa samo iz čustvenih razlogov, ampak so solze namenjene tudi vlaženju oči. Tako kot pri večini živali. Na pomoč nam priskočijo, kadar nam oči kaj draži, na primer drobec prahu, ki pride v oči, ali ko narežemo čebulo. Obstajajo celo razmere, ko jočemo, če jemo ali če samo razmišljamo o hrani. Zanimivo je, da solze ne vsebujejo le vode in soli, temveč tudi druge sestavine, ki jih zelo potrebujemo.

Za pravilno delovanje oči potrebujemo solze. Naše oko ima posebne dele, imenovane žleze, ki ves dan proizvajajo solze. Običajno proizvedejo le majhno količino solz in sicer manj kot pol čajne žličke na dan. Solze so večinoma zmes vode z malo soli, vsebujejo pa tudi nekaj olja, sluzi in kemikalij, imenovanih encimi, ki ubijajo bakterije. Majhna količina olja v solzah preprečuje, da bi solze izhlapele ali iztekle iz naših oči. Če v solzah ne bi imeli olja, bi bile naše oči suhe in boleče.

Ko jočemo, proizvedemo več solz, kot jih oko lahko zadrži. To je zato, ker se največja solzna žleza lahko vklopi in ustvari veliko solz naenkrat. Kot mala vodna fontana. Strokovnjaki niso še natančno ugotovili, zakaj jočemo, ko smo čustveni, ve pa se, da se kemikalije, ki jih najdemo v čustvenih solzah, razlikujejo od običajnih solz. Nekateri znanstveniki verjamejo, da lahko te kemikalije pomagajo, da se počutimo bolje, ko se zjočemo.

Obstajajo tudi nekatere nenavadne razmere, zaradi katerih lahko ljudje jočemo. Nekateri ljudje jočejo, ko jedo ali celo samo razmišljajo o hrani. To se imenuje sindrom krokodilovih solz. Poimenovan je po legendi, ki pravi, da se krokodili pretvarjajo, da jočejo, da bi pretentali svoj plen, da bi se jim približal.

Sindrom krokodilskih solz se lahko zgodi, ko je nekdo imel nesrečo in si je zlomil nekaj kosti na obrazu. Ko se obraz zaceli, se nekateri živci popravijo na napačen način. Živci, zaradi katerih se mu v ustih nabere slina, ko zavoha dobro hrano, se napačno povežejo s solzno žlezo. Potem, ko ta človek poje ali zavoha nekaj slastnega, začne jokati.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija