ZADEVA PROTI ZDRAVNIKU OBSOJENEM ZARADI JEMANJA PODKUPNINE JE ZASTARALA: Na sodišče ponovno z ortopedom in vodjo lekarne iz Valdoltre

Kronika

Sodba Okrožnega sodišča v Ljubljani iz junija lani zoper zdravnika Zorana Miloševića in soobtoženo Irmo Košutar Gašparić iz podjetja Animus ni dočakala pravnomočnosti. Višje sodišče je namreč po pritožbi na prvostopenjsko sodbo izreklo zavrnilno sodbo, ker je zadeva vmes zastarala, je pojasnil tožilec Iztok Krumpak.

Senat ljubljanskega okrožnega sodišča je 20. junija lani Miloševića spoznal za krivega sprejemanja podkupnine in ga nepravnomočno obsodil na pogojno kazen desetih mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let, Košutar Gašparićevo, ki naj bi bila kriva dajanja podkupnine, pa na pogojno kazen enega leta in šestih mesecev zapora s preizkusno dobo treh let.

Sicer je Milošević, ki je radiolog v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, tudi prvoobtoženi v odmevni korupcijski aferi v zdravstvu, katere glavna obravnava se je začela 8. januarja. V njej je obtoženih 11 fizičnih oseb in družba Advanta kot pravna oseba. Na predoobravnavnem naroku, ki je potekal v maju in juniju lani, so vsi obtoženi, vključno z Miloševićem, krivdo zanikali.

Glavni očitek v 500 strani dolgi obtožnici je, da je več zdravnikov in drugih zaposlenih v nekaterih zdravstvenih zavodih na svoje osebne račune doma in v tujini prejemalo denar, za protiuslugo pa so še naprej naročali medicinski material pri določenem dobavitelju. Javna sredstva naj bi s tem oškodovali za skoraj milijon evrov.

Poleg Miloševića in družbe Advanta so obtoženi tudi predstojnik ortopedske klinike ljubljanskega UKC Vane Antolič, vodja lekarne v ortopedski bolnišnici Valdoltra Nataša Faganeli, nekdanja zastopnica družbe Emporio Medical, zdaj prokuristka v družbi Advanta Jana Šturm in ortoped v novomeški bolnišnici Gregor Kavčič.

Na seznamu obtoženih so še nekdanji vodja ortopedije v celjski bolnišnici Samo Karel Fokter, nekdanji komercialist v družbi Emporio Medical Darko Žafran, nekdanji travmatolog v celjski bolnišnici Miodrag Vlaović, Rok Vengust z ljubljanske ortopedske klinike, ortoped iz bolnišnice Valdoltra Robert Cirman in Mihael Štamberger Milošević, ki je sin prvoobtoženega Zorana Miloševića.

Sodnica Dejana Fekonja je zaradi velikega števila obtoženih sojenje razdelila v tri skupine. V prvo je uvrstila Antoliča, Fokterja, Cirmana, Žafrana ter Vlaovića in Vengusta.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija