Vox populi: Prva ostaja SD, podpora narasla NSi

Po podatkih raziskave Vox Populi, ki jo je za POP TV in Dnevnik opravila agencija Ninamedia, je med strankami ponovno najbolj priljubljena SD, še vedno ji sledi SDS, a je obema podpora padla. Najbolj se je podpora povečala NSi. Na lestvici priljubljenosti politikov vodi predsednik države Borut Pahor, delo vlade pa podpira 26,4 odstotka vprašanih.

Če bi danes potekale volitve, bi največ glasov prejela SD, in sicer 12,7 odstotka, kar je za dobra dva odstotka manj kot mesec poprej, ko bi jo volilo 14,9 odstotka vprašanih. Z 11 odstotki ji sledi SDS, ki ji je podpora prav tako za malenkost padla. Na oddaljenem tretjem mestu pa se nahaja Pozitivna Slovenija, za katero bi glasovalo 6,7 odstotka vprašanih. Četrta je DeSUS, ki bi prejela 6,1 odstotka glasov.

Najbolj pa je podpora narasla NSi in to s septembrskih 2,2 odstotka na trenutnih 3,8 odstotka. Slabše se je odrezala SLS, ki bi jo volilo 1,8 odstotka vprašanih. Na zadnjem mestu med parlamentarnimi strankami pa je Državljanska lista z 1,4 odstotka. Na volitve ne bi šlo 32,4 odstotka vprašanih.

Pahor prvi, Potočnik drugi

Na lestvici priljubljenosti politikov tako kot prejšnji mesec vodi Pahor, drugi je ponovno evropski komisar Janez Potočnik, kmetijski minister Dejan Židan pa zaseda tretje mesto. Sledi mu zunanji minister Karl Erjavec, peto mesto po priljubljenosti je zasedla premierka Alenka Bratušek, na šestem pa je evropski poslanec Lojze Peterle.

Sledijo mu prvak SD Igor Lukšič, pravosodni minister Senko Pličanič in evropski poslanec Jelko Kacin, na 10. mestu pa je poslanec SDS Andrej Vizjak. Ljubljanski župan Zoran Janković je sicer na 18. mestu, prvi mož SDS Janez Janša pa na 20.

Deli novico: