Vlade ni več! Bratuškova podala odstop

V kabinetu predsednika DZ Janka Vebra so prejeli odstopno izjavo premierke Alenke Bratušek. Tudi v kabinetu predsednika republike Boruta Pahorja so za STA potrdili, da so jo prejeli v vednost. Bratuškova je na družabnih omrežjih Facebook in Twitter ob tem zapisala, da "če res vsi mislijo, kar govorijo, gremo na volitve pred poletjem".

"Državljanke in državljani boste povedali, kdo naj vodi vlado, in to je edino prav," je pripisala Bratuškova na družabnem omrežju.

 

Bratuškova je v odstopni izjavi predsednika DZ še prosila, naj se DZ z njenim odstopom seznani čim prej. Tako naj bi omogočili, da bi bile predčasne volitve še pred poletjem. Pravniki so si razdeljeni glede tega, ali je zaradi rokov, ki veljajo v DZ od padca vlade do razpisa volitev, to v tako kratkem času sploh verjetno. Poslanske skupine so sicer zatrdile, da novega mandatarja ne bodo predlagale.

Bratuškova je odločitev, da bo z današnjim dnem predsedniku republike Borutu Pahorju in predsedniku DZ Janku Vebru poslala odstopno izjavo, sporočila po sobotnem srečanju z vladnimi partnerji.

DZ naj bi se z odstopom Bratuškove seznanil na izredni seji ta teden, po oceni Vebra v sredo ali četrtek.

Nato pa lahko predsednik republike, poslanske skupine ali najmanj deset poslancev predlagajo novega mandatarja. Če je predlog podan, lahko DZ o njem odloča najprej 48 ur in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature. Pahor se je tej možnosti že odpovedal, Bratuškova pa je poslance že pozvala, naj storijo enako.

Če DZ v 30 dneh ne izvoli novega mandatarja oziroma če predlogov zanj ne bi bilo, predsednik republike razpusti DZ in razpiše predčasne volitve. Potem mora biti novi DZ izvoljen najpozneje dva meseca po razpustu prejšnjega, predčasne volitve pa se lahko opravijo najprej v 40 dneh od dneva razpisa.

Kdaj volitve?

Za volitve denimo 22. junija bi namreč morali skrajšati omenjeni 30-dnevni rok za razpustitev parlamenta, zato bi se več kot 80 poslancev moralo nedvoumno odreči predlaganju novega mandatarja.

se strinjam s pipsom |  05 .05. 2014 ob  17: 24
dam glas, dam podpis "pips", pa da vidimo!
pips |  05 .05. 2014 ob  13: 49
In veseli bi bili da bi se vse te politične stranke ki so pripeljale državo do stanja v kakšnem je-odpravile v zgodovino za vedno
phobos |  05 .05. 2014 ob  12: 31
Tajm is gon, Nau vi nid mani...