Vlada in sindikati javnega sektorja prvič letos za pogajalsko mizo

Vlada in sindikati javnega sektorja se bodo danes sestali prvič v tem letu. Predvidena je razprava o kvorumu za veljavnost kolektivnih pogodb za področje javnega sektorja in vračilu preveč izplačanih plač, a odprta so še druga vprašanja. Med drugim bi dnevni red lahko povozilo vprašanje izplačila poračuna odprave plačnih nesorazmerij.

V skladu s konec lanskega leta sprejetim zakonom bi namreč morali javni uslužbenci prvi obrok dolga iz tega naslova dobiti izplačan najpozneje do konca februarja, a posamezni zavodi za izplačilo nimajo denarja.

Priporočila, ki so jih nekateri zavodi prejeli od resornega ministrstva, naj sredstva zagotovijo iz razpoložljivih virov poslovanja - če ne gre drugače, s spremenjeno sistemizacijo delovnih mest in celo odpuščanjem -, pa so že razburila del sindikatov.

Virant miri in zagotavlja, da bodo obveznosti izplačane. Če bodo kje nastale težave, jih bo moralo pomagati odpraviti ministrstvo za finance, a dogovor s sindikati, da se število zaposlenih zmanjšuje le z nenadomeščanjem, ne pa tudi z odpuščanjem iz poslovnih razlogov, je po Virantovih besedah nedvoumen.

Obe sindikalni pogajalski skupini naj bi se sicer ločeno sestali še pred začetkom pogajanj z vladno stranjo. Posamezni sindikati pa na današnja pogajanja prihajajo še s svojimi zahtevami.

Usklajevanje o zakonskih spremembah, ki se nanašajo na uskladitev z odločbo ustavnega sodišča glede kvoruma in na reševanje problematike vračila preveč izplačanih plač, naj bi po ministrovih napovedih potekala najdlje do konca februarja, DZ pa bi novelo lahko obravnaval marca ali aprila.