Virant razmišlja o pomoči

Če bodo stresni testi pokazali, da je v bankah nastala bistveno večja finančna luknja, kot so doslej ocenjevali, bo smiselno in najprimerneje, da vlada zaprosi za pomoč iz evropskega reševalnega mehanizma ESM, je pred današnjim kolegijem koalicijskih partneric pri premierki Alenki Bratušek ocenil prvak DL Gregor Virant.

Če bodo stresni testi pokazali bistveno večjo luknjo v bankah, bo zaprosilo za posojilo iz ESM po Virantovem mnenju najcenejša in tudi najprimernejša možnost. Tako po njegovih besedah lahko pridemo do posojila po nizki obrestni meri in do temeljitega nadzora nad procesom sanacije bank, ki se bo "verjetno končala z njihovo prodajo".

Ni pa želel Virant danes špekulirati o številkah, pri katerih bi bilo po njegovem mnenju smiselno zaprositi za posojilo iz ESM.

Vlada in Banka Slovenije sicer končno oceno finančnih potreb za banke pričakujeta do konca novembra. Za dokapitalizacijo problematičnih bank je za zdaj v proračunu rezerviranih 1,2 milijarde evrov, dodatne razprave na to temo pa finančni minister Uroš Čufer pričakuje decembra.

Naj vlada čim prej mednarodne institucije zaprosi za finančno pomoč, je minuli teden svetoval tudi prvak opozicijske SDS Janez Janša. Čufer pa je že večkrat zatrdil, da zaenkrat ni potrebe, da bi razmišljali o prošnji za mednarodno pomoč.

Pri premierki so se sicer že zjutraj sestali ministri iz vrst PS, pravkar pa se sestajajo predsedniki koalicijskih partneric.