VESELA NOVICA ZA PIVOLJUBCE: S starodavno 'pijačo bogov' lahko shujšate

Trendi

Pivo je bilo v srednjeveških časih bistveno za prehranjevanje, saj so bila takrat hranljiva živila zelo redka. Vsebuje namreč antioksidante, minerale, vitamine in relativno majhne količine alkohola v primerjavi z drugimi alkoholnimi pijačami. Obstajajo tudi brezalkoholne različice piva, ki so z vidika varovanja zdravja še posebej zanimiva zamenjava. Kozarec brezalkoholnega piva si lahko privoščijo tudi nosečnice in doječe matere. Študija iz leta 2020, katere avtor je Kamal Patel, je potrdila, da pivo pripomore celo k hujšanju, kar pa ni edina prednost tega napitka.

Ko je pivo shranjeno dlje časa, pride do progresivne razgradnje izo-α-kislin v bolj kompleksne grenke spojine – znane kot grenke kisline zorjenega hmelja (angleško matured hop bitter acids, kratica MHBA). Spojine MHBA so sestavljene iz oksidiranih derivatov, ki imajo podobne strukture kot izo-α-kisline, vendar so manj grenke. Raziskovalci so v študijo iz leta 2020 vključili Japonke in Japonce, stare od 20 do 65 let, z indeksom telesne mase (ITM) od 25 do 30 (ITM je podatek, ki upošteva razmerje med telesno maso in kvadratom telesne višine posameznika). Omenjen indeks na Japonskem pomeni debelost 1. stopnje.

Udeleženci so bili naključno razdeljeni v dve skupini: aktivno skupino in skupino, ki je prejemala placebo. Aktivna skupina je uživala ekstrakt zrelega hmelja (angleško matured hop extract, kratica MHE) enkrat na dan v 12-tedenskem obdobju testiranja, medtem ko je placebo skupina uživala placebo pijačo, ki je bila podobnega okusa in videza. Aktivna skupina je vsak dan popila 350 mililitrov pijače, ki je vsebovala 35 miligramov MHBA.

Osebe, ki so uživale MHE, so po 12 tednih občutno zmanjšale količino visceralno in podkožne maščobe, kar pa ni veljalo za placebo skupino. To pomeni, da trije decilitri piva na dan lahko pomagajo pri preprečevanju debelosti. Vzrok za to tiči v hmelju, ki pospešuje presnovo maščob, piše Examine.com.

To pa ni edina dobra lastnost piva. Spojine v hmelju zavirajo sproščanje kalcija iz kosti, kar pripomore k zmanjšanju tveganja za pojav ledvičnih kamnov, zlasti pri moških. Vsak dan popijte kozarec piva in tako ohranite zdravje ledvic.

Poleg tega je pivo zaradi hmelja naravno zdravilo za kožo. Dodajte dva decilitra piva kopeli in pomagalo bo pri zdravljenju luskavice ter drugih kožnih bolezni.

Eno malo pivo na dan pomaga tudi kostem. Skrivnost je v siliciju, ki spodbuja nastajanje kolagena, proteina, ki povečuje gostoto kosti in ohranja gibljive sklepe. Najboljše za preprečevanje osteoporoze je ječmenovo pivo.

Obenem je pivo, zlasti temno (zaradi prisotnosti ječmena), vir topnih vlaknin. Te pomagajo nižati raven slabega holesterola v krvi in obenem večajo količino dobrega, s tem pa zmanjšajo tveganje za pojav srčnih bolezni. Poleg ječmena sta v pivu še hmelj in slad, ki sta bogata z antioksidanti in prav tako varujeta srce. Učinek piva sicer ni takojšen, dokazano pa je, da z uživanjem tega v tridesetih letih lahko preprečite omenjene tegobe v petdesetih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija