Velikanski interes Hrvatov za ogled največjega letala na svetu

Svet

Z zagrebškega letališča Pleso je davi proti Filipinom poletelo največje letalo na svetu, antonov 225 s 140 ton težkim tovorom. Velikansko letalo, ki so ga zgradili za potrebe nekdanjega sovjetskega vesoljskega programa v 80. letih, je izzvalo izjemen interes ljudi, ki so v soboto oblegali Pleso, da bi si ga lahko ogledali.

"Takšne gneče ni bilo niti, ko se je iz Haaga vrnil general Ante Gotovina", navaja danes Jutarnji list izjavo enega od ljubiteljev letal.

Hrvaški mediji ocenjujejo, da je zaradi ukrajinskega letala, ki je s 84 metri dolžine le malo krajše kot nogometno igrišče, na zagrebško letališče od petka zvečer prišlo približno 10.000 privržencev letal in radovednežev.

 Antonova 225 je s 18 metri visok kot šestnadstropna stavba, razpon njegovih kril pa je dobrih 88 metrov. Ima šest motorjev in 32 koles, lahko pa leti s hitrostjo 850 kilometrov na uro ter doseže višino 12.000 metrov.

Na Filipine pelje del transformatorja

Šestčlanska posadka letala je na Filipine odpeljala 140 ton težek kotel transformatorja, ki ga je zagrebška družba Končar izdelala za filipinskega naročnika. Transformator bodo postavili v elektrarno v San Lorenzu.

Na Filipinih se je mudilo, da bi popravili elektrarno, ki je bila poškodovana v enem od letošnjih neurij in so se na mesto 45-dnevnega prevoza z ladjo odločili za sicer veliko dražji letalski prevoz. Hrvaški mediji navajajo, da je cena prevoza za več kot dvakrat presegla ceno novega transformatorja, ki stane 1,5 milijona evrov.

Nekdanja Sovjetska zveza je izdelala zgolj enega Antonova 225, in sicer za prevoz raketoplana Buran in raketnih nosilcev Atlant v vesoljski centru Bajkonur v Kazahstanu. V komercialni uporabi je letalo od leta 2002. S svojimi zmogljivostmi ima v lasti več kot 240 svetovnih rekordov v letalstvu.