NOV ODLOK VLADE: Živilske trgovine vsaj do 18. ure, prepovedano opravljanje vozniškega izpita

Slovenija

Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela odlok, s katerim se minimalni delovni čas živilskih prodajaln skrajšuje na 18. uro. S tem je odgovorila na zahteve sindikata delavcev trgovine, ki je v primeru, da bi morale vse trgovine ostati odprte najmanj do 20. ure, grozil s stavko. Določen obratovalni čas ne velja več za manjše trgovce.

Vlada je sprejela spremembe odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji. Za prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, je z njim določila obratovalni čas od vsaj 8. do najmanj do 18. ure.

Spremenjen odlok hkrati določa izjemo od sicer z odlokom določenega obratovalnega časa prodajaln z živili in kmetijskimi pridelki, in sicer za mikro in majhne družbe, samostojne podjetnike posameznike ter zadruge, ki bodo v skladu z odlokom lahko same določale obratovalni čas na podlagi njihove poslovne odločitve. To je, kot je spomnila vlada, nujno zaradi organiziranja dela v okviru obstoječega kadra in običajnega obratovalnega časa.

V sporočilu po seji je vlada sicer znova spomnila, da je namen določitve minimalnega obratovalnega časa preprečevanje stikov zaradi epidemije. Zato se z odlokom določa delovni čas, ki omogoča daljši časovni interval opravljanja nakupov v prodajalnah in s tem manjšo koncentracijo kupcev. Vlada je natančneje določila tudi prodajalno z živili na način, da je prodajalna z živili "prodajalna, ki v pretežni meri prodaja živila". V izjeme od prepovedi delovanja pa je dodala tudi prodajalne s hrano za živali.

Odlok je začel veljati ob polnoči.

Vlada je s prvotnim odlokom, ki je začel veljati v četrtek, določila, da morajo biti prodajalne z živili odprte vsak dan vsaj od 8. do 20. ure. Določili so tudi, da morajo biti trgovine z izjemo bencinskih servisov in lekarn ob nedeljah in dela prostih dnevih zaprte ter da imajo med 8. in 10. uro pri vstopu v prodajalne in nakupu prednost ranljive skupine, med drugim invalidi, upokojenci in nosečnice.

Daljši obvezni delovni čas pa je razburil Sindikat delavcev trgovine Slovenije, ki je zagrozil s stavko. Daljši delovni čas v praksi za zaposlene pomeni še daljši čas izpostavitve nevarnosti covida-19 in dodatne nadure, ki jih bodo morali oddelati zaposleni v prvi bojni liniji, so poudarjali v sindikatu. Prav tako se je pojavljala težava zagotavljanja zadostnega kadra, zlasti v manjših trgovinah.

Vlada z odlokom prepovedala pridobivanje vozniškega izpita

Vlada je z dopolnitvijo odloka o začasni prepovedi delovanja šolam za voznike med drugim prepovedala usposabljanje in preizkuse znanj za pridobitev temeljne kvalifikacije za voznike motornih vozil v cestnem prometu in rednih usposabljanj za podaljšanje veljavnosti temeljnih kvalifikacij. Gre za enega izmed ukrepov proti širjenju koronavirusa.  Odlok bo začel veljati v soboto ob polnoči in bo veljal do 16. aprila.

Prepovedana so tudi začetna in obnovitvena usposabljanja voznikov za prevoz nevarnega blaga, osnovna in obnovitvena strokovna usposabljanja ter preizkusi usposobljenosti spremljevalcev izrednih prevozov in usposabljanje ter preverjanje usposobljenosti za varno delo s traktorjem in traktorskimi priključki.

Z odlokom je prepovedano tudi izvajanje izobraževanj agencije za varnost prometa. Tako je prepovedano izvajanje izobraževanj in dodatnih usposabljanj učiteljev vožnje, učiteljev predpisov in strokovnih vodij šol vožnje, usposabljanj za ocenjevanje na vozniškem izpitu in dodatnih usposabljanj ocenjevalcev na vozniškem izpitu. Prepovedane so tudi edukacijske in psihosocialne delavnice, osnovna in obdobna strokovna usposabljanja ter preverjanja usposobljenosti presojevalcev varnosti cest, preventivni programi, kampanje in akcije za varnost cestnega prometa ter vozniških izpitov.

Hkrati pa so določili tudi, da bo veljavnost vozniških dovoljenj, izkaznic o vozniških kvalifikacijah in ADR certifikatov o usposobljenosti voznika, ki potečejo od uveljavitve tega odloka do 16. aprila 2020, podaljšana do 16. maja.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija