'VAŠKA STRAŽA' SREDI LJUBLJANE: Zamaskirani moški domnevnega migranta s prozorno folijo privezali na drog ulične svetilke (VIDEO)

Kronika

Na družbenih omrežjih se je konec tedna pojavil posnetek, v katerem zamaskirani moški grozijo, da bodo obračunali z migranti. Na Policijski upravi (PU) Ljubljana so danes v izjavi za medije domnevni dogodek obsodili. Ob tem prosijo vse, ki imajo informacije o okoliščinah, nastanku ali vsebini videoposnetka, da o tem obvestijo policijo.

Na posnetku je prikazano, kako so moški domnevnega migranta s prozorno folijo privezali na drog ulične svetilke. Pozneje so se z njim posneli tako, da je imel obraz prekrit z majico, za vratom zanko, v rokah pa napis Remigracija, so konec tedna poročali mediji.

Inšpektor sektorja uniformirane policije na PU Ljubljana Ludvik Kastelic je danes pojasnil, da policija ni prejela nobenega uradnega naznanila ali prijave o nasilju, vseeno pa zadevo temeljito preiskujejo in bodo v prihodnje glede na ugotovitve tudi ustrezno ukrepali. Pri tem poudarjajo, da je vsako zbiranje, organiziranje ali izražanje nestrpnosti in sovraštva na način, kot je prikazan v videoposnetku, nesprejemljiv in vsebuje elemente kaznivih ravnanj.

Poudaril je, da policisti niso obravnavali posilstva v Tivoliju, kot trdijo moški v videoposnetku. Širjenje lažnih informacij, spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti je nesprejemljivo, je zatrdil. "Vsi, ki organizirajo ali poskušajo organizirati takšen način delovanja, se morajo zavedati odgovornosti, varnostnih tveganj in pa vseh posledic, ki sledijo iz tovrstnih ravnanj," je dejal.

Ljubljana je varno mesto, je prepričan Kastelic. Na območju PU Ljubljana so ustanovili posebno delovno skupino, s katero zagotavljajo še večjo prisotnost na terenu, še posebej na območjih, kjer zaznavajo več kriminalnih dejanj. Po njegovih navedbah se policisti zavedajo dejavnikov povečanih varnostnih tveganj, povezanih s področjem migracij in nastanitvijo oseb v azilnem domu.

Kaznivih dejanj na območju Mestne občine Ljubljana je v letošnjem letu sicer za okoli osem odstotkov manj kot leto prej, število primerov kriminalitete se ne povečuje ter je primerljivo oziroma celo manjše kot v času pred epidemijo covida-19, so na PU Ljubljana zapisali v sporočilu za javnost. Storilci so v veliki večini državljani Slovenije, med državljani tretjih držav pa prevladujejo državljani z območja Balkana, še navajajo.

Policija bo vsak primer tovrstnega združevanja, organiziranja, delovanja posameznikov in skupin spremljala in presojala zakonitost in odgovornost, so še zapisali. Poleg odgovornosti se morajo ustanovitelji tako imenovanih vaških straž zavedati tudi nevarnosti početja. V primeru da bi se posamezni storilci kaznivih dejanj prijetju uprli, bi lahko prišlo tudi do hudih in neželenih posledic, so še zapisali na PU Ljubljana.

Vsebino videoposnetka je danes obsodila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Kot je ob obisku Splošne bolnišnice Novo mesto pojasnila novinarjem, ima ničelno toleranco do nasilja in do brezbrižnosti.

"Mi preprosto moramo na te stvari opozarjati. Vedno se začne z nekim besednim nasiljem, a beseda je kakor kamen, kamor pade, pusti sled. Največja odgovornost za nenasilje je na politiki. Nekultura dialoga se preko medijev širi v vse pore družbenega življenja in to je tisto, na kar bom vedno opozarjala," je dejala. Pri tem je apelirala na vse, ki imajo odgovornost do nenasilja, da se te odgovornosti zavedajo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  20 .05. 2024 ob  19: 15
katera parlamentarna stranka prednjači s ščuvanjem , širjenjem lažnih novic in spodbuja sovraštvo, nagradno vprašanje