VARNOSTNI ALARM ZA VSO EU: Del kretnice, ki je bila usodna za hudo železniško nesrečo v Italiji, se prodaja po vsej celini

Svet

Teden dni po nesreči hitrega vlaka pri Milanu, ki je zahtevala dve življenji, so preiskovalci včeraj posvarili pred novim delom kretnice, ki so ga uporabili pri vzdrževanju železniške proge. V Rimu že pripravljajo varnostni alarm za celo Evropsko unijo, saj sporni del prodajajo po celi Evropi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pri kraju Lodi v bližini Milana je prejšnji četrtek iztiril hitri vlak, pri čemer sta umrla strojevodji, 31 ljudi pa je bilo poškodovanih. Pristojne oblasti so po nesreči pojasnile, da se v preiskavi osredotočajo na kretnico, na kateri so ponoči potekala vzdrževalna dela in ki ni bila v pravem položaju, da bi vlak lahko normalno peljal po progi.

Nadomestni del je imel notranjo napako

Vodja nacionalne agencije za varnost železnic Marco D'Onofrio pa je po nadaljnjih preiskavah potrdil, da so v noči pred nesrečo v okviru rednih vzdrževalnih del zamenjali del kretnice. Nadomestni del pa je imel notranjo napako, povezano z električno napeljavo, je dejal na zaslišanju v senatu. Kot je dodal, so ga o tem obvestili tožilci, ki preiskujejo nesrečo.

"Pripravljamo se na t. i. postopek za varnostni alarm," je povedal. O nevarnostni novega elementa nameravajo namreč obvestiti vse pristojne službe v Evropski uniji.

V Italiji so medtem ukinili nameščanje spornega dela kretnice.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija