V REŠEVANJE ENERGETSKE IN PREHRANSKE DRAGINJE: Ukrepi naj bi bili dokončno oblikovani do konca meseca

Slovenija

V torek bo oblikovana delovna skupina za pripravo ukrepov za premagovanje trenutne energetske in prehranske draginje, so sporočili iz kabineta predsednika vlade Roberta Goloba. Sestavljali jo bodo Golob in ministri za gospodarstvo, infrastrukturo in kmetijstvo s strokovnimi ekipami. Ukrepi naj bi bili dokončno oblikovani do konca meseca.

Delovna skupina, v kateri bodo torej poleg premierja Goloba še ministri Matjaž Han, Bojan Kumer in Irena Šinko, se bo jutri po napovedih kabineta predsednika vlade dogovorila glede vsebinske priprave in terminskega načrta ukrepov ob visokih cenah hrane in energentov. Za pripravo okvirnega nabora je bilo po navedbah v minulih dneh zadolženo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Obenem v Golobovem kabinetu navajajo premierjeve napovedi, da bo dokončen dokument z ukrepi za premagovanje draginje pripravljen do konca meseca. "V njem bodo člani delovne skupine predstavili konkretne rešitve, kako breme draginje porazdeliti," pravijo v kabinetu.

Golob in nekateri ministri so namreč napovedali, da se bo vlada odziva na visoke cene energentov in hrane lotila v dveh korakih. Z deležniki, na primer trgovci z živili in energenti, naj bi se najprej skušali dogovoriti o delitvi bremen zmanjšanja cenovnega bremena za gospodinjstva in podjetja. Če to ne bo uspešno, naj bi v drugem koraku sledila cenovna regulacija. Golob v preteklih tednih ni izključeval niti posega v dajatve, a naj to ne bi bila prva poteza.

Na gospodarskem ministrstvu so dodatno pojasnili, da je vladna strategija doseči dogovor o obvladovanju draginje skupaj z vsemi ključnimi deležniki v sektorjih prehrane, energentov in surovin. Cilj je tako doseči dogovor o porazdelitvi bremen vertikalno po celotni verigi deležnikov - proizvajalci/pridelovalci, distributerji in trgovci.

BONUS VIDEO: Izolski šolarji do kolesarskih veščin z občinskimi kolesi

Ministrstvo v ta namen pripravlja prvo srečanje z deležniki v dogovoru s predsednikom vlade. Obenem pa preučujejo tudi "vse možnosti ukrepanja v skladu s svojimi pristojnostmi za pripravo rešitev za zaščito potrošnikov, ohranitev konkurenčnosti gospodarstva in izboljšanje preskrbe s ključnimi dobrinami".

Iz Petrola kot največjega trgovca z naftnimi derivati, ki prodaja tudi elektriko in plin, so za STA sporočili, da pričakujejo čimprejšnji konstruktiven dialog z državo, v katerem bi sklenili ustrezen dogovor glede prihodnje regulacije maloprodajnih cen.

Aktualen ukrep začasno določenih najvišjih cen 95-oktanskega bencina in dizla, ki je v veljavi do vključno 10. avgusta, je za naftne trgovce po Petrolovih navedbah namreč nesorazmeren, razmere pa se, kot pravijo, zaradi embarga na uvoz ruske nafte po morju še dodatno poslabšujejo, medtem ko država pobira polne dajatve.

Trgovinska zbornica po poročanju Multimedijskega centra (MMC) RTVS premierja na pogovorih pričakuje 23. junija, kmetje pa se že bojijo nižanja odkupnih cen ter opozarjajo, da nimajo rezerv in da z odkupnimi cenami že dlje časa ne pokrijejo vseh stroškov. "Kadar se cena hrane dviguje, takrat tudi mi manj prodamo. Mi se zavzemamo, da poraba ostaja na ravni, kot je bila do zdaj," je za Radio Slovenija poudaril predsednik Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Janez Rebec. Prvi kazalnik, kakšne bodo cene, bo žetev pšenice, je dodal.

Predsednik sindikata kmetov Slovenije Anton Medved pa upa, da jim bo vlada prisluhnila. Če jim ne bo, bodo ukrepali, je napovedal. "Vsekakor se najprej začne pogovor za mizo. Če ne bomo uspešni, bomo pač morali priti s traktorji v Ljubljano," je opozoril.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  06 .06. 2022 ob  21: 32
-3
Ej nabasani pojdi kosit travo k Jelinčiču v Zusterno.
manemebasat |  06 .06. 2022 ob  18: 14
In telebani, ki mi tukaj dajejo minuse, ne potegnejo glave iz riti, namesto, da bi kaj prebrali drugje.
Einstein je rekel EGO= 1/znanje. Vec kot je znanja, manjsi je ego in obratno.
manemebasat |  06 .06. 2022 ob  17: 37
Nafta je skoraj zastonj, da o drugih virih zastonj energije niti ne govirim, saj nam jo ne dovolijo uporabljati. Visoke cene energentov so umetno povzrocene, ravno tako cene hrane. Vse skupaj po planu mracnih elit, ki vladajo svetu. Hrane je dovolj, nafte tudi, in oslarijam kot so prenaseljenost in globalno segrevanje verjamejo samo bebci, ki verjamejo vsemu kar jim skorumpirani mediji lazejo. Cel svet je v rokah dveh korporacij. Vsa farmakoloska industrija, mediji, prehrambena industrija, banke, vse je v rokah Vanguarda in Black Rocka! Hudi casi se pisejo!