V LAŽAH TREPETAJO PRED ŠE VEČJIM HRUPOM IN PRAHOM IZ KAMNOLOMA: Širitev z 20 na 180 tisoč ton odpadkov in z 80 na 500 tovornjakov (FOTO, VIDEO)

Slovenija

Prebivalci Laž že nekaj časa opozarjajo na negativne vplive kamnoloma v njihovi neposredni bližini, ki je v lasti Kolektorja CPG. Motita jih predvsem hrup navsezgodaj zjutraj in pozno zvečer, ki traja od 7. do 23. ure, ter prah, ki posebej v sušnih obdobjih pobeli njihova dvorišča in vrtove. Meteorne vode iz kamnoloma se stekajo v potok, ki teče skozi Senožeče in voda je, posebej ob deževjih, tako rekoč bela. Domačine skrbi, da voda ne vsebuje le prašnih delcev, temveč tudi druge strupene delce, kot so motorna olja.

Da je hrup res nemogoč, posebej ob 7.30 zjutraj, dokazujejo video posnetki, ki jih je naredil domačin iz Laž Diego Loredan. Gre za stroje, ki meljejo in pretovarjajo kamenje ter druge delovne stroje, ki meljejo odpadni gradbeni material in seveda tovornjake. In zdaj nameravajo kamnolom Laže širiti.

Kamnolom naj bi se povečal za 18 hektarjev, s tem bo mogoče še nadaljnjih 35 let izkopavanj. Količina predelave gradbenih odpadkov se bo povečala z današnjih 20.000 na 128.000 ton letno. Trenutno je v obravnavi osnutek okoljevarstvenega soglasja, ki ga mora za povečanje kamnoloma izdati Agencija za okolje (Arso). Na osnutek imajo vaščani Laž kar nekaj pripomb. Načrtovana količina predelave gradbenih odpadkov je v primerjavi s trenutno enormna.

KS Senožeče od Arsa zahteva, da jih vključijo v postopek za izdajo okoljevarstvenega soglasja. Loredan med drugim opozarja, da o povečanju količine predelave gradbenih odpadkov v okviru občinskega prostorskega načrta ni bilo govora, ga je pa Kolektor CPG Nova Gorica vključil v predlog okoljevarstvenega soglasja.

Zaradi tako velikega povečanja predelave betona, zidakov in podobnega odpadnega materiala se bo podaljšal oziroma povečal čas hrupa drobilca, ki že sedaj traja do 23. ure, pravi Loredan. Število prevozov tovornjakov pa se bo s trenutnih 80 povečalo na 500 mesečno, kar pomeni še več hrupa in še več prahu, poudarja Loredan.

Poročilo o vplivih hrupa na okolje je za Arso izdelalo zunanje podjetje. Domačini menijo, da ni izdelano skladno z zakonodajo in standardi, zato so podali prijavo na okoljsko ministrstvo.

Z vprašanji smo se obrnili na Arso. Zanimalo nas je, kako daleč je trenutno postopek za izdajo okoljevarstvenega soglasja za kamnolom Laže. Koliko pripomb so prejeli in na kaj se nanašajo? Pa tudi, kako komentirajo navedbe krajanov Laž glede prahu in hrupa? Ali je inšpekcija preverila stanje na terenu?

Na Agenciji za okolje so bili z odgovori zelo skopi, kot so zapisali: "Postopek je v teku. Javna razgrnitev je bila izvedena. Status stranskega udeleženca je prejela ena nevladna organizacija, zato bo potrebno izvesti še ustno obravnavo."

Ali ima kamnolom Laže dejansko dovoljenje za obratovanje do 23. ure, smo vprašali lastnika, Kolektor CPG, in kdo jim je takšno dovoljenje izdal? Zanimalo nas je tudi, koliko pritožb krajanov Laž so prejeli zaradi obratovalnega časa? V kateri fazi je postopek širitve kamnoloma? Kdaj pričakujejo okoljevarstveno soglasje za širitev? In, kako odgovarjajo na pripombe krajanov glede hrupa, prahu in neučinkovitih omilitvenih ukrepov?

Odgovorov do danes nismo prejeli.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija