POSLANCI SO PROTI UKINITVI DOPOLNILNEGA ZDRAVSTVENEGA ZAVAROVANJA: Kriva so bila dopolnila

Slovenija

DZ je z 32 glasovi za in 51 proti zavrnil novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katero bi ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Na koncu predlog ni dobil niti podpore vseh poslancev tistih skupin, ki so mu jo napovedovale.

V skladu z napovedmi so zakonski predlog podprli v LMŠ, SD in Levici. V SAB, kjer so sicer napovedali podporo predlogu, sta dva poslanca glasovala proti, dva pa sta se vzdržala. Napovedi so se držali še v SNS, SMC, SDS, NSi in DeSUS ter glasovali proti.

Minister za zdravje Aleš Šabeder, ki opravlja tekoče posle, na glasovanju ni bil prisoten.

Predlog novele je v parlamentarni postopek vložila Levica. V prvotni različici so predlagali, da bi sredstva, ki se zdaj zbirajo v okviru dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja prenesli v obvezno zavarovanje. Ob tem so predlagali tudi dvig prispevnih stopenj in nov prispevek na kapitalske dohodke. A je koalicija predlog nato preoblikovala z uvedbo obveznega pavšalnega prispevka v višini 29 evrov mesečno.

Dopolnila, s katerimi bi ta prispevek dvignili na 32 evrov in ob pomanjkanju sredstev zagotovili kritje iz proračuna, včeraj niso bila sprejeta.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  30 .01. 2020 ob  14: 44
edino prav je, da se dvigne prispevna stopnja. vse ostalo so bale !!!!!!!! ker ni prav, da vsi plačujejo 35 eur ne glede, kakšen dohodek imajo !!!!! zapomnimo si , kdo so stranke, ki držijo z bogatimi in so praktično proti delavcem, kmetom, upokojencem in mladim. kot je rekel ištrijan, na volitvah ne smemo pozabiti : p r o t i SDS, NSI, SNS, SMC, DESUS in SAB !!!!!!
Ištrijan |  30 .01. 2020 ob  09: 04
Proti zakonu so se izrekli v SDS-u, NSi-ju, SNS-u, SMC-ju, DeSUS-u in SAB-u!!!!!

Velja si jih zapomniti.

Z glasom proti so se izrekli proti dobrobiti naroda in še naprej podprli služenje zavarovalniške hobotnice!!!!