V HUDEM POTRESU NA JAPONSKEM TUDI SMRTNE ŽRTVE: Opozorilo pred cunamijem preklicano (VIDEO)

Svet

Po močnem potresu, ki je v sredo stresel velik del vzhodne obale Japonske in zaradi katerega je japonska meteorološka agencija izdala tudi opozorilo pred cunamijem, oblasti na Japonskem danes zaenkrat poročajo o štirih smrtnih žrtvah, več kot 100 ljudi pa je ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik japonske vlade Hirokazu Matsuno je dejal, da so zabeležili štiri smrtne žrtve in 107 ranjenih. Dodal je, da je najmanj en človek umrl neposredno zaradi potresa, vendar podatke še zbirajo in dopolnjujejo, saj se je izkazalo, da dve smrtni žrtvi nista bili povezani s potresom, eno pa še preiskujejo.

Japonska meteorološka agencija je v sredo za severovzhodno obalo Japonske izdala tudi opozorilo pred cunamijem, ki pa je bilo danes v zgodnjih jutranjih urah preklicano, potem ko so na ogroženih območjih zabeležili le do 30 centimetrov višjo gladino vode od običajne. Vzhodno obalo Japonske je sicer danes zjutraj streslo še nekaj manjših potresnih sunkov.

Potres se je zgodil le nekaj dni po tem, ko je država obeležila 11. obletnico močnega potresa, smrtonosnega cunamija in jedrske nesreče na območju Fukušime.

Japonski uradniki so povedali, da v treh jedrskih elektrarnah na tem območju niso zabeležili nobenih nepravilnosti. Tudi gmotna škoda je razmeroma majhna, saj na Japonskem veljajo strogi gradbeni predpisi, ki so namenjeni prav zaščiti pred uničenjem zaradi pogostih potresov.

Takoj po potresu je v Tokiu in drugod po državi približno dva milijona gospodinjstev ostalo brez elektrike, vendar so oskrbo z električno energijo ponoči postopoma obnovili. Matsuno je danes dejal, da je brez elektrike še vedno približno 2800 hiš na severovzhodu države, vendar naj bi težave odpravili do konca dneva.

Okoli 8700 gospodinjstev nima dostopa do tekoče vode, zato je japonska vojska že aktivirala enote za pomoč ob naravnih nesrečah, da bi z vodo oskrbele vse prizadete v prefekturah Fukušima in Mijagi, je dodal Matsuno.

Do potresa z magnitudo 7,4 ob obali blizu mesta Fukušima je prišlo na globini 60 kilometrov pod morsko gladino v sredo v poznih večernih urah, nekaj minut pred tem pa je isto območje stresel potres z magnitudo 6,1, je še sporočila meteorološka agencija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija