MOČAN POTRES STRESEL JAPONSKO, IZDANO OPOZORILO PRED CUNAMIJEM: Dva milijona gospodinjstev brez elektrike (VIDEO)

Kronika

Močan potres z magnitudo 7,3 je danes stresel japonsko regijo Fukušima, zato je japonska meteorološka agencija izdala opozorilo pred cunamijem za prefekturi Fukušima in Mijagi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Močan potres, katerega magnitudo 7,3 je izmeril Geološki zavod ZDA, so čutili tudi v Tokiu. Kmalu po potresu so za dele severovzhodne obale izdali opozorilo o enometrskih valovih.

Brez elektrike je ostalo vsaj dva milijona gospodinjstev, od tega 700.000 v Tokiu in 156.000 v severovzhodni regiji države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednik vlade Fumio Kishida je novinarjem povedal, da vlada trenutno zbira informacije o škodi. "Posvetili se bomo zbiranju informacij, storili vse, kar je v naši moči, da bi rešili prizadete v potresu in ustrezno posredovali informacije," je dejal. "Policija in reševalna vozila v Fukušimi in Mijagiju so preplavljeni s klici," je novinarjem povedal predstavnik vlade Hirokazu Matsuno in dodal, da je bila ustanovljena vladna delovna skupina za izredne razmere.

Matsuno je prav tako opozoril prebivalce na morebitne močne popotresne sunke v prihajajočem tednu. "Močni popotresni sunki se pogosto zgodijo nekaj dni po prvem potresu, zato se izogibajte porušenim stavbam in drugim tveganim krajem," je dejal.

Po potresu niso odkrili nobenih nepravilnosti v jedrskih elektrarnah Onagawa v severovzhodni prefekturi Mijagi in Fukušima, ki je bila poškodovana pred 11 leti po močnem potresu z magnitudo 9,0, je sporočil državni organ za jedrsko regulacijo.

Japonska leži na tihomorskem ognjenem obroču, ki se razteza preko Pacifika in jugovzhodne Azije. Državo redno prizadenejo potresi, zato ima stroge gradbene predpise, ki zagotavljajo, da stavbe zdržijo močne tresljaje. Vseeno pa jo še vedno preganja spomin na potres leta 2011 na severovzhodu Japonske, ki je sprožil smrtonosni cunami in jedrsko nesrečo v Fukušimi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija