V Bruslju zavrnili plinski terminal v Žavljah!

Slovenija se je na sestanku posebnega telesa regionalnih skupin o seznamu prednostnih energetskih projektov v Bruslju izrekla proti, je na novinarski konferenci dejal minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel. Slovenija je bila proti, ker kopenski plinski terminal v Severnem Jadranu oz. projekt Žavlje ni bil odstranjen s seznama.

Kot je v Ljubljani danes poudaril minister, je bila Slovenija v teh dneh pod hudim pritiskom glede projekta Žavlje, tako s strani Bruslja kot tudi Italije. "Vendar je bilo naše stališče, kot tudi naši pogoji, jasno," je dejal. Vlada je namreč danes sklenila, da bo Slovenija nasprotovala prednostnemu seznamu, dokler bo na njem tudi terminal Žavlje.

Po predstavitvi slovenskega mnenja pa so se, kot je dejal Omerzel, začeli pritiski na Slovenijo. "Vendar smo se odločili, da bomo vztrajali pri svojem, saj je projekt okoljsko sporen," je dejal. Pogajanja o podpori seznamu so sicer potekala do samega začetka zasedanja, vendar pa projekt kljub temu ni bil umaknjen s seznama.

 

Omerzel bi projekt premaknil bliže Benetkam

Omerzel je pojasnil, da je imel omenjeni projekt v začetku sicer ime plinski terminal Žavlje, pozneje pa je bil v fazi pogajanj preimenovan v plinski terminal v Severnem Jadranu. A po njegovih besedah gre za isti projekt.

"Za tem imenom še vedno stoji isti investitor, lokacija je ista," je dejal. Poudaril je, da bi bilo za Slovenijo sprejemljivo le, če bi se projekt premaknil globlje v Italijo oz. bliže Benetkam.

Po njegovem mnenju je Slovenija danes jasno pokazala, da se bo borila za svoje interese. Slovenija se bo, kot je poudaril, do konca borila, da se omenjeni projekt umaknjen s seznama.

"Menimo, da je prav, da smo zavzeli tako trdno stališče, saj smo se vsa leta trudili, da bi sedli za mizo z Italijani in skušali poiskati rešitev. Vendar pa se je Italija v celotnem procesu obnašala zelo ignorantsko," je dejal. Minister zato pričakuje, da bodo zadnji dogodki italijansko stran prisilili v pogajanje o projektu.

Ostale države potrdile seznam

Preostale države so sicer danes potrdile seznam prednostnih energetskih projektov, vendar je bilo ob tem "kar nekaj držav, ki so imele pripombe, med njimi tudi Avstrija," je dogajanje v Bruslju opisal Omerzel. Tudi Avstrija naj bi končno podporo pogojevala z umikom spornega projekta s seznama.

Na vprašanje, ali bi Italija lahko zaradi današnje slovenske potezo v prihodnje problematizirala slovenske projekte, je Omerzel dejal, da se mu ne zdi mogoče, da bi si njihova diplomacija to lahko privoščila. "Ne verjamem, da bi skušali brez argumentov nasprotovati našim projektom," je dejal.

Izpostavil je, da se je tudi Evropska komisija začela zavedati problematike tega projekta. Predstavniki komisije naj bi tako po njegovih besedah menili, da projekt, če je res okoljsko sporen, ne more biti na prednostnem seznamu. Taki projekti namreč tudi ne morejo dobiti evropskih sredstev.

Vlada: Plinski terminal v Žavljah ima veliko negativnih učinkov

Plinski terminal v Žavljah pred slovensko obalo ima po navedbah slovenske vlade namreč mnoge neposredne negativne okoljske, družbeno-ekonomske, prometne in varnostne vplive. Gre za promet z ladjami s posebnim režimom, vplive na okolje zaradi zastarele tehnologije in uporabe klora ter vplive na zdravje in morsko okolje živega srebra iz sedimenta.

Evropska komisija je sicer želela, da seznam podprejo vse članice, Slovenija in Italija pa naj bi se nato do 20. septembra dogovorili o spornem projektu. Vsi projekti na seznamu pa bodo morali izpolnjevati vsa okoljska in druga merila EU, so še v torek poudarili v Bruslju.