Žavlje kot lokacija za plinske terminale niso sprejemljive

Minister za infrastrukturo Samo Omerzel je spomnil, da Žavlje kot lokacija za plinske terminale za Slovenijo niso sprejemljive. Državi bosta vse odločitve glede terminalov v Severnem Jadranu sprejemali v dogovoru. "Glede na to, da so Žavlje za Slovenijo nesprejemljive, mislim, da je popolnoma jasno, v katero smer se bo ta zgodba peljala," pravi.

Minister za infrastrukturo in prostor Omerzel se je v sredo v Rimu sestal z italijanskim ministrom za gospodarski razvoj Flaviom Zanonatom, ki je pristojen za energetiko. Najbolj "vroča" tema je v zadnjem času projekt gradnje kopenskega plinskega terminala v Severnem Jadranu oz. projekt Žavlje, ki ga načrtuje Italija, Slovenija pa mu zaradi negativnih vplivov na okolje nasprotuje.

Žavlje niso sprejemljive

"Stališče Slovenije ostaja neomajno - Žavlje kot lokacija za plinske terminale za slovensko stran niso sprejemljive," je na novinarski konferenci po seji vlade danes dejal Omerzel. Spomnil je, da je tudi dežela Furlanija-Julijska krajina sprejela sklep, da Žavlje niso sprejemljiva lokacija za plinske terminale.

Omerzel in Zanonato sta se zato v sredo dogovorila, da bosta Slovenija in Italija odločitve glede plinskih terminalov v Severnem Jadranu sprejemali v dogovoru. "Nobena stran ne bo naredila poteze brez soglasja druge strani," je povedal minister.

Slovenija in Italija bosta iskali skupno rešitev

Pojasnil je, da bodo na evropskem seznamu prioritet skupnega pomena (PCI), na katerem trenutno stoji ime 'plinski terminali v Severnem Jadranu', v opombo zapisali, da bosta Slovenija in Italija iskali skupno rešitev. "Glede na to, da so Žavlje za Slovenijo nesprejemljive, mislim, da je popolnoma jasno, v katero smer se bo ta zgodba peljala," je dejal.

Slovenija se je 24. julija izrekla proti seznamu evropskih prednostnih energetskih projektov, ker omenjenega italijanskega projekta niso umaknili s seznama. Evropska komisija bo končni seznam predvidoma sprejela 2. oktobra, želi pa si, da bi državi do takrat poiskali rešitev.

Minister je pojasnil, da pri konkretnem projektu Žavlje ne gre za politično odločitev, saj je projekt okoljsko sporen. "Glede na dejstvo, da projekt v Italiji nima okoljskega soglasja, je popolnoma jasno, da takšen projekt ne more biti izveden," je dejal. Že pred sejo vlade je v izjavi za novinarje ocenil, da sta z Zanonatom naredila "velik korak naprej".